terima kasih pada Along, kak rose mintak nak cnp kat sini ya....
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong2
1 st Serbuk Kunyit
1 bj Kentang - belah (Along tambah, resepi asal tak letak)
4 sb Cili Mesin (resipi asal guna cili padi siam)
4 ulas Bwg Putih - tumbuk
1 labu Bwg Besar - dihiris
1/3 cwn Sos Cili Siam (resipi asal guna sos cili)
1 - 2 helai Daun Kunyit - dihiris halus
Garam
CARA2:
1. Lumur ayam & kentang dengan garam dan serbuk kunyit.
Goreng ayam & kentang sehingga masak.
Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 3 sb minyak & tumis bwg putih sehingga garing.
Masukkan cili mesin & kacau sehingga wangi.
Masukkan bawang besar, sos cili dan kacau sehingga pekat.
Masukkan ayam, kentang, daun kunyit dan di gaul rata.
Masukkan ayam, kentang, daun kunyit dan di gaul rata.
Masukkan garam jika perlu.
3. Hidangkan dengan nasi putih.
(ayam kak rose togel je sbb bawang yg dah siap potong lupa nak masukkan dalam tu.... tengah kalut masak ada lak kawan datang, so terus tutup api dan bila nak buh dalam pinggan tengok bawang kak rose tegolek2 atas papan pemotong! apakah?)
3. Hidangkan dengan nasi putih.
(ayam kak rose togel je sbb bawang yg dah siap potong lupa nak masukkan dalam tu.... tengah kalut masak ada lak kawan datang, so terus tutup api dan bila nak buh dalam pinggan tengok bawang kak rose tegolek2 atas papan pemotong! apakah?)
Assalamualayumwbh kak Rose........waaaaaaaaaaaaaaaa missed u.........waaaa ayam sos siam lagi......!!! Apa khabar kak? MMMM dah mula layan bebudak bercuti....:)?
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeletekak rose.. sedapnya ayam tu.. tak pernah lagi try wat ayam sos siam ni.. rasanya mesti ala2 tomyam gak ek? hmmmm.. nak try gak.. thanks share resepi.. kadang2 ayam ni sampai naik buntu kita nak masak apa kan.. kena pelbagaikan menu tapi otak kering.. tak leh nak memikior.. anak2 mmg dah start cuti sekolah dah skrg ni.. stok makanan tinggal kat umah pun kena la lebey.. ehehe
Asalam Rose...waaah dah melekat pulak ayam sos siam kat sini yea...thanks la sudi try...boleh la adjust ikut rasa masing2 kan...ini just idea spontan jek dr Ummi...hehee..
ReplyDeleteHello Kak rose, datang sini macham kena torture, see your delicious cooking.
ReplyDeleteBegitu la how husbands boleh mamjah, sayang isteri. Dapat makan variety of dishes.
Has hubby changed his belt yet? Ha ha.
Your Siamese ayam sos looks sedap best! Outstanding!
This one belum pernah makan, but that Siamese ayam wrapped in da lupa apa daun and I think steamed very good, I da try in Thailand.
Okay, I da ingat, 'pandan chicken'.
You have a nice day.
Lee.
Walaikumsalam Ayu, lama menghilang, terbang kesana sini ya....welcomeback to blogging world! he he he
ReplyDeleteNani, kak rose ni pun sllu pening pala pk nak masak apa... nasib baik ada kawan2 maya yg tera2 masak ni kan... godek je rumah2 depa ni... jumpa yg brkenan terus masak!... tp kena simpan segala stok la kan... baru senang keja!
ReplyDeleteUmmi, tq share resepi ya, wpun spontan tapi boleh jadi rujukan bagi kak rose yg x pandai nak masak nih!
ReplyDeleteUncle Lee, luckily hubby's belt never change...and still maintain at 66kg after more than 20yrs of makan my cooking!
ReplyDeleteyah, ayam pandan x per, but don,t ever try ko ko kai ya... nnti kena potong!