Wednesday, October 12, 2011

Megi goreng a la Ummi

yesss! td lunch dengan megi goreng ala Ummi yg sedap nih... kalau kemalasan melanda gini le jadinya.... dah dua hari asik lunch tapau je, ari ni kak rose goreng megi lak. sebenarnya td nampak megi kat rumah Ummi tu terus lah teringat nak wat yg sempoi cenggini.... walaupun nampak berderet bahan2 yg digunakan, tp pasti semua rumah ada bahan2 dapur tu kan... meh la layan fried maggie with scrambled egg & crabstick -----> berpintal lidah kak rose nak nyebutnya tp bila makan laju jer. Ummi kak rose copy yer. mekasih.

FRIED MAGGIE WITH SCRAMBLED EGG & CRABSTICK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 5 paket mee maggie - patah-patahkan.
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 3 sudu besar cili kering yang telah dikisar
  • 5 cawan air (lebihkurang)
  • 2 kiub pati ayam
  • 1/4 cawan sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah (x letak, terlupa suda...)
  • 1/4 biji kobis - dihiris
  • 1 batang kecil - lobak - diparut kasar
  • 8 batang crabstick - dikerat 3 setiap 1
  • 4 biji telor - kacau goreng hancur2 dulu (scrambled egg)
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak
  • hirisan daun bawang dan daun sup (x de la pulak... cuma tabur ngan bawang goreng jer.)
Cara memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau-kacau biar cili agak masak.
  2. Masukkan kiub pati ayam, kesemua sos dan kicap tadi, kacau sebentar.
  3. Masukkan air secukupnya dan biarkan ianya mendidih. Masukkan garam secukup rasa. (agak2 dulu la yaa..kang termasin lak)
  4. Masukkan sayur kobis dan maggie yang telah dipatahkan tadi dan kacau-kacau sehingga maggie kembang masak dan kuahnya kering bersalut dgn bahan tumisan.
  5. Masukkan crabstik, parutan lobak dan diikuti dengan scrambled egg. Kacau rata perlahan agar crabstick tidak hancur dan seimbangkan rasa.
  6. Angkat dan hidangan dengan hirisan daun bawang/daun sup/cili merah.
cili api potong dalam kicap cair sebagai pelakun tambahan.... pedassss!

10 comments:

  1. Waaaaaaaaaaahhh..cepatnya terkena jangkitan maggie ya k.Rose...hehehe...terima kasih sudi mencuba menu yg ala-ala malas kita tuh...terharu Ummi... ^__^ muaaahh!!

    ReplyDelete
  2. Kak Ros

    memang sedap resepi K Ummi ni..kita pepagi tadi dah mamam dulu hehee..sedap punya pasal, gambar pun kita lupa terus nak amik arr..

    ReplyDelete
  3. as-salam kak rose

    sungguh menyelerakan megi goreng a la ummi ni..bagus ni untuk bf..

    ReplyDelete
  4. pelakun tambahan tu yg best tu kak
    tak podeh tak sodap

    ReplyDelete
  5. Ummi, menu malas2 ni senang je nak jangkitnya.. he he he

    ReplyDelete
  6. Yat, tu dia, sedap punya pasal sampai lupa nak amik gamba ya...

    ReplyDelete
  7. ady, bagus tuk lunch jugak buat kak rose yg malas nih!

    ReplyDelete
  8. kasih, pelakun tambahan n penambah selera! lagi podeh lagi sodap!

    ReplyDelete
  9. Menu disebut simple, sempoi tapi rasa mesti sedap. Cara menghidang tu yang dah tak tahan. Sambal cili dan chopstick! aduhhh....

    ReplyDelete
  10. salam K.Rose..dah lama xmkn maggiiiiiiiiiiiii....:)

    ReplyDelete