Noorma, terima kasih share resepi ni dan kak rose mintak izin nak cnp resepinya kat sini ya untuk rujukan dilain kali....sangat muai adunan ni, kak rose buat 2 adunan untuk mak juga MIL jugak....
Resepi Biskut Red Pearl
Sumber: Cendanakasih
Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip
20gm ceri kering (merah,hijau)
25g badam/gajus/hazelnut(bakar dulu dan hancurkan sedikit)
1st esen vanila
1sk emplex (kak rose x letak... tp ttp rangup)
Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur
Cara:
1.Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
2.Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
3.Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput dan buatkan spt bebola.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
4.Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
5.Bakar pada oven bersuhu 165'c selama 30 minit.
assalamualaikum kak rose..
ReplyDeleteooo ada pun resepi sekut ni. selalu dengar tapi tak pernah pulak berjumpa resepinya. wahh sedap tu gabungan bebahan tu. tq kak rose n kak noorma
kak rose dah start gear buat sekut raya ye..bagus2.
ReplyDeleteMIL akak sure happy dpat sekut sedap ni kan kak :)
waalaikumsalam izah... wah x tdo ya. sedap n rangup sekut ni... gabungan bahan2 yg mewah!
ReplyDeletekasih, stat ari tu, pas tu tarik hand brake dah... malas la pulak! buat apa2 pun sllu ada tuk mak & mil!
ReplyDeleteakak, red pearl saya dh habiss....huhuhu....kena buat lagi lah nampaknyer...
ReplyDeletewahh.. dh stat wat kukis.. sedapnyer, nmpk rangup je!
ReplyDeletealamak.... cantiknya
ReplyDelete