Bahan2
800 gm ikan [ ady gunakan ikan tenggiri ] (kak rose guna ikan merah)
2 helai daun kunyit _ d mayang
4 helai daun limau purut _ d mayang
4 keping asam keping / gelugur
1 paket serbuk santan + 300 ml air _ guna santan cair pun boleh
4 tbsp kerisik
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng
Bahan2 kisar
3 batang serai
1 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh tambah yer ) (kak rose buh 3 biji jer pas tu + sesudu cili kisar)
Cara2
Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit.. Perap selama 30 minit.
Panaskan minyak d dalam kuali.. Goreng ikan d dalam minyak yang dalam sehingga masak kekuningan tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
Kemudian.. d dalam periuk yang lain.. masukkan santan, bhn² kisar, kerisik, daun kunyit, daun limau purut dan asam keping. Masak sehingga mendidih.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Gaul.
Masukkan ikan goreng dan masak sehingga kuahnya pekat.
Salam Kak Rose...
ReplyDeleteRendang ikan dah sampai rumah kak rose...patutla dok terbau rendang sampai rumah cek...sedapnya...lapo...lapo....
rendang ikan..
ReplyDeletelama dah tak makan..
sedappnya tengok...
Assalam Kak Rose, ok jugak kan rendang ikan. Kdg2 taktau nak masa ikan2 yg ada dlm peti. Boleh cuba ni....
ReplyDeleteRasanya lebih mudah rendang ikan dari ayam dan daging kan?
Assalamualaikum akak..
ReplyDeletewah dah cuba dah yer akak.. terima kasih kerana sudi mencuba resipi nie.. juga terima kasih kat abg ady..
Wahhh menarik, kan? Makan dengan nasi panas-panas, terangkat nih!
ReplyDeleteBila Sunyi, AA BERSIHkan Rumah...
cik cek... cubalah buat... sedap taw.
ReplyDeleteMas, sesekali tukar selera ngan rendang ikan ok gak..
ReplyDeletezanafahmi... mempelbagaikan resepi ikan... cubalah!
ReplyDeleteDiana, terimakasih share resepi ni yg kak rose cnp dari blog Ady...sedap. tq sangat2
ReplyDeleteAzie, rendang yg ada kelainan.... guna ikan jerk!
ReplyDelete