Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar tepung jagung, di bancuh dgn 1/2 cwn air
- 1 sudu besar lada hitam , di tumbuk
- minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa
- 5 biji bawang merah/kecil
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/4 biji lada benggala hijau
- 1/4 biji lada benggala kuning
- 1/4 biji lada benggala merah
- 1 labu bawang besar
- Ayam dibuangkan kulit, potong kecil, bersihkan dan toskan.
- Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam, sos tiram, sos tomato dan kicap pekat. Biarkan sebentar.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan ayam yg di perap tadi dan gorengkan sehingga separuh masak.
- Masukkan ketiga2 jenis lada benggala dan bawang besar... gaul lagi.
- Masukkan bancuhan air tepung jagung dan gaul sebati.
- Perasakan, sekiranya dah cukup rasa tak perlu tambah garam dan gula. Bolehlah angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk kegemaran.
Salam...Wahhhh dah jumpa lah ya nasi kandar idaman itewwww..Ayam ni pun nampak sedap...Masuk list lagi.....
ReplyDeleteAssalamualaikum K.Rose,
ReplyDeleteuwaaa dah sampai sini menu ringkas Yatie...tq kak sudi mencuba...pasni kenalah rajin2 panaskan dapur kak setelah cuti lama....hehehehe..
salam..waah sedapnye nmpak..tgh xde selera nk mkn ni tp terliuyr jgk~heh
ReplyDeletesedap...sedap....nak try=)
ReplyDeleteSue, setiap kali ke penang line clearlah yg dituju... cam x de tempat lain ek?
ReplyDeleteYatie, resepi simple yg sedap... tq sharing ya..
ReplyDeleteaesh came... cubalah, makan ngan nasik panas2 ngam sangat!
ReplyDeleteOrchid, cubalah... pasti x menghampakan!
ReplyDeleteunk berbuka..bulan puasa nanti ok gak menu ni
ReplyDeletekan kak
Assalamualaikum akak..
ReplyDeletetgk ayam lada hitam tu punya ler sedap... terliur tgk...
Kak Rose.....
ReplyDeleteMalam2 ayu dtg ni...nak mamam ayam lada hitam tu....woooish...ni lauk owang balik honeymoon ni....muehehehe...
Anyway kak.....thank u for the wish for Aisy. Appreciate it a lot! :)