hari2 dok melukut ditepi gantang… eh tepi pintu ek? kat rumah Nor, macam2 resepi sedap2 yg terjumpa… dia x bukak pintu pun kak rose leh amik jer resepinya…. tp dia kan senyum sokmo, awet muda orang yg senyum selalu ni kan . ... lama dah tingin nak buat apam kentang ni tp asik x kesampaian jer.....baru buat apam ni dah nampak resepi lain lak... jelly kelapa yg sungguh mengancam... mana nak cari kelapa muda lak ni.... haizzz!!! mekasih Nor dan Seri kongsi resepinya...... kak rose cnp resepinya kat sini ya…
APAM KENTANGSumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67
Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan (kak rose guna sepeket santan serbuk n bancuh ngan 250ml air)
Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.
Salam kak Rose wahhhh cantik dan menarik apam kentang akk ni...sangat cute...nak try jugak....apapaun nak rasa 2 ketul yg akk punya
ReplyDeletesedap nampak apam krose ni. kaler pon sejukkk jer mata ni memandang ;)
ReplyDeletecantiknya, apam kentang....
ReplyDeletetak pernah try. nak amik resepi ni yer kak...
mcm sedap jer...
macam apam ayu...
ReplyDelete^______________________^
ReplyDeletek.rose, senyum dah sampai tinger ni hhee
SHeila, amik amin, 2 ketul je ek?
ReplyDeleteain, mmg sedap, lemak2 n gebus jer..
ReplyDeleteNaimatul Hafizah, silakan mencuba nnti baru tau sedap x?
ReplyDeletenajihatussolehah, ha a mmg guna acuan kuih putu ayu...
ReplyDeleteNor!!!......awet muda gitu!
ReplyDeletekak rose.....manyak laju ma......wa suke wa suke itew apam kentang.......yummeh......ayu gitu apam kak rose....
ReplyDeletefirst tengok ingat puuteri ayu
ReplyDeleterupa2nya apam kentang..
ayu gak rupa parasnya kak rose :)
Ayu, mmg yummy pd yg suka apam...ada jugak orang x suker apam kan?
ReplyDeletekasih, sbb guna mould putri ayu n kaler hijau tu agaknya
ReplyDeletekak rose.. ni dh berapa lama dlm queue tun nii.. x sampai2 giliran. haha
ReplyDeletetun, kena jump q nampaknya!
ReplyDeletewah,kak rose dah buat dah apam ni ya..
ReplyDeletemesti buat jugak esok ni..
pernah namppak gak kat dapur kak nor..nampak kat sini..lg teringin jadinya...akan suri pastikan suri nak buat jugak huhu..tapi kalau buat sah tak cantik cam gambo kat atas tu
ReplyDeleteSalam Kak Rose....ape kabo...sihat sejahtera hendaknya....
ReplyDeletecomelnya apam kentang ni...mesti sedapkan...:)
Anim, buat jangan x buat taw!
ReplyDeletesuri, mmg amik kat dapo Nor tu... tp dia munyer lg la santek2...
ReplyDeletecik cek, alhamdullilah...
ReplyDeletecubalah, sedap lemak2 manis gitu!
salam k.rose rase apam kentang nie same je ke ngan apam labu yg x terase sgt kentang/labu nyer
ReplyDeletejulia, rasa2 cam tu la... tp mmg sedap...
ReplyDelete