Tuesday, June 28, 2011

Apam kentang

hari2 dok melukut ditepi gantang… eh tepi pintu ek? kat rumah Nor, macam2 resepi sedap2 yg terjumpa… dia x bukak pintu pun kak rose leh amik jer resepinya…. tp dia kan senyum sokmo, awet muda orang yg senyum selalu ni kan . ... lama dah tingin nak buat apam kentang ni tp asik x kesampaian jer.....baru buat apam ni dah nampak resepi lain lak... jelly kelapa yg sungguh mengancam... mana nak cari kelapa muda lak ni.... haizzz!!! mekasih Nor dan Seri kongsi resepinya...... kak rose cnp resepinya kat sini ya…

APAM KENTANG
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste
* 250 ml santan (kak rose guna sepeket santan serbuk n bancuh ngan 250ml air)

Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.

24 comments:

  1. Salam kak Rose wahhhh cantik dan menarik apam kentang akk ni...sangat cute...nak try jugak....apapaun nak rasa 2 ketul yg akk punya

    ReplyDelete
  2. sedap nampak apam krose ni. kaler pon sejukkk jer mata ni memandang ;)

    ReplyDelete
  3. cantiknya, apam kentang....
    tak pernah try. nak amik resepi ni yer kak...
    mcm sedap jer...

    ReplyDelete
  4. ^______________________^

    k.rose, senyum dah sampai tinger ni hhee

    ReplyDelete
  5. SHeila, amik amin, 2 ketul je ek?

    ReplyDelete
  6. ain, mmg sedap, lemak2 n gebus jer..

    ReplyDelete
  7. Naimatul Hafizah, silakan mencuba nnti baru tau sedap x?

    ReplyDelete
  8. najihatussolehah, ha a mmg guna acuan kuih putu ayu...

    ReplyDelete
  9. Nor!!!......awet muda gitu!

    ReplyDelete
  10. kak rose.....manyak laju ma......wa suke wa suke itew apam kentang.......yummeh......ayu gitu apam kak rose....

    ReplyDelete
  11. first tengok ingat puuteri ayu
    rupa2nya apam kentang..
    ayu gak rupa parasnya kak rose :)

    ReplyDelete
  12. Ayu, mmg yummy pd yg suka apam...ada jugak orang x suker apam kan?

    ReplyDelete
  13. kasih, sbb guna mould putri ayu n kaler hijau tu agaknya

    ReplyDelete
  14. kak rose.. ni dh berapa lama dlm queue tun nii.. x sampai2 giliran. haha

    ReplyDelete
  15. tun, kena jump q nampaknya!

    ReplyDelete
  16. wah,kak rose dah buat dah apam ni ya..
    mesti buat jugak esok ni..

    ReplyDelete
  17. pernah namppak gak kat dapur kak nor..nampak kat sini..lg teringin jadinya...akan suri pastikan suri nak buat jugak huhu..tapi kalau buat sah tak cantik cam gambo kat atas tu

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Rose....ape kabo...sihat sejahtera hendaknya....
    comelnya apam kentang ni...mesti sedapkan...:)

    ReplyDelete
  19. Anim, buat jangan x buat taw!

    ReplyDelete
  20. suri, mmg amik kat dapo Nor tu... tp dia munyer lg la santek2...

    ReplyDelete
  21. cik cek, alhamdullilah...
    cubalah, sedap lemak2 manis gitu!

    ReplyDelete
  22. salam k.rose rase apam kentang nie same je ke ngan apam labu yg x terase sgt kentang/labu nyer

    ReplyDelete
  23. julia, rasa2 cam tu la... tp mmg sedap...

    ReplyDelete