Sunday, May 22, 2011

Jagung manis

selamat pagi dan selamat berhujung minggu semuanya…. pagi ni kak rose kemaruk nak makan jagung manis ni, so apalagi lagi , pagi ni bersarapan dengan jagung manis yg sangat manis ni… akceli semalam g carefour dan ada lak jual jagung ni…. fresh from the lading di Perlis. belilah 5 tongkol, gemuk2 betul jagung tu. geram sangat! malam td lak acara mengutil jagung tu, selesailah 2 tongkol dan dapat dekat 450gm… beso kan jagung tu…. dan lepas subuh dah g godek Myr cari resepi jagung manis ni…. meh nak share kat sini lak resepi ni…. abesla gerai jagung kat pasar malam tu leh tutup kedai, suma orang dah leh buat sendiri….

terimakasih pada aziemas yg sharekan resepi dari kakak penjual jagung tu...

soooo sweet jagung ni walaupun kak rose letak sikit jer susu manis tu...

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 500 gm jagung ( leh dpt dbhgn frozen )
  • 2 s b butter
  • 4 s b susu pekat manis ( kemanisn ikut suka )
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Kukus jagung dlm 20 minit..lg lama lg sedap :)
  2. Jagung dh masak..dlm bekas lain..masukkan jagung yg masih panas2, gaul dengan butter, susu pekat manis dan tabur secubit garam.
  3. Sebatikan..dh siap....enak dimakan semasa masih panas2..

ada lagi 3 tongkol.... sapa nak tolong kutilkan nnti kak rose upah jagung manis semangkuk....

10 comments:

  1. suka sgt jagung...sedap nampak tu..

    ReplyDelete
  2. suka...suka..
    sure kedai jual sweet corn kena tutup pas ni...hihi

    ReplyDelete
  3. Zanafahmi, mmg sedap n sangatlah manis... jagung fresh la katakan!

    ReplyDelete
  4. kasih, kita lak bukak kedai tu... tp tu makan sendiri jer...

    ReplyDelete
  5. seakan terbau jagung manis ni...wanginya...

    ReplyDelete
  6. Jagung manis...anak saya suka kak..hai fresh lagi

    ReplyDelete
  7. emm feberet nie...tambah lak dgn lada serbuk jadi la manis2 pedas

    ReplyDelete
  8. nuwairani,jagung fresh ni mg manis sangat!

    ReplyDelete
  9. Sury, kebetulah dapat yg fresh cenggini... mmg sedap la!

    ReplyDelete
  10. haniqaseh, len kali nak try yg tambah serbuk lada lak...

    ReplyDelete