Bahan-bahan ( 30-35 keping )
- 500 g kelapa parut putih ( 1 biji kelapa )
- 300 g tepung pulut ( 3 cwn rata )
- 200 g isi jagung ( 2 btg jagung ) - dipipil dr tongkolnya rebus dan haluskan
- 1 1/2 sk garam atau secukup rasa
- 100 ml santan - dr 1/2 biji kelapa
- minyak masak utk menggoreng
- Bahan untuk menyira :-
- 200 g gula pasir ( 1 cwn rata + 2 sb penuh )
- 200 ml air
- 1 helai daun pandan - dipotong kecil
- (kak rose x buat yg ni....)
Cara-cara
- Campurkan 4 bahan pertama di atas ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
- Tuangkan santan dan uli hingga adunan boleh dikepal.
- Panaskan secukup minyak dlm kuali sementara adunan dibentukkan bulat atau membujur dan dileperkan.Goreng hingga kuih kekuningan.Kuih akan timbul apabila sudah masak.
- Angkat kuih dan toskan diatas kertas yg serap minyak dan sejukkan.
- Gula pasir,air dan daun pandan dimasak di dlm kuali besar hingga air gula menjadi pekat.
- Masukkan gorengan kuih tadi dan gaul hingga kuih bersira gula.Angkat kuih dan boleh disajikan.
Assalam kak Rose, nampak sedap ni...versi malas pun rajin la juga bila dah menjadi tu....tak pernah buat lagi..bila yer nk merajinkan diri ni...hehe
ReplyDeleteWah...kak ros ni kak rosenah ye.... selamat berkenalan kak ros
ReplyDeletehuhh?? tun x penah makan nih.. *jakun *jakun..
ReplyDeletesedap getas2 kalau wat kudapan time petang cenggini
ReplyDeletesedap buat makan petang sambil minum teh :)
ReplyDeleteNieza, malas sebenarnya tp nak makan kena buat jugak la...
ReplyDeleteSue, salam kenal jugak...
ReplyDeletetun, dulu penah makan yg x de jagung, sedap gak!
ReplyDeleteWah sedapnya... nak try lah jugak nanti..
ReplyDeleteJom tengok broken Jello :D
http://enyiscooking.blogspot.com/2011/05/broken-glass-jello.html
lina, macam tau je tekak ni kan... bila petang nak je benda2 kudapan tu.
ReplyDeletekasih, betul tu, anak kak rose kata teh kuning! teh o la tu...
ReplyDeleteEny, sedap, lemak2 gitu... sbb ada kelapa n santan dan manis dari jagung tu jugak!
ReplyDeleteKak Rose...kuih fav cek ni....dari kecik sampaila sekarang...suka sgt makan kuih ni....:)
ReplyDeleteassalam kak rose...baru terperasan ni kak rosenah rupanya..hmm...x pernah makan yg versi jagung ni.mesti mcm wangi2 je baunya.
ReplyDeletecik cek.. rose penah makan tp x tau nama... hihihi... pelik je kan...
ReplyDeletenuwairani, kak rose pun 1st time makan yg ada jagung nih... kalau ada masa nnti leh la mencuba...tp jgn wat versi malas cam kak rose ya..
ReplyDeleteSungguh, saya tak pernah tengok kuih ini, tak pernah lagi dengar Getas Jagung. Maaf tanya, ni kuih tradisi negeri sebelah mana... Teringin nak rasa.
ReplyDeletesalam..wah best rupanya kat sini..menumpang sekaki. untung dapat sekeping kuih getas.
ReplyDeleteazie, kak rose pun x tau dari mana asal usul kuih ni... tau makan jer... agaknya kena tanya tuan punya resepi kot?
ReplyDeletesyimama, x de apa yg bestnya...cuma kak rose suka mencuba resepi sifu2 masak diluar sana...tp sayang kuih getas2 dah abes!
ReplyDelete