pagi ni try lagi dan alhamdullilah dah ok dan harap x de masaalah lagi la... so nak post bubur jagung yang dah abes ni.... resepi dari rossitamz di Myr... ada banyak lagi jagung fresh tu, nak wat apa ek? tu la kalau tamak kan....
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
- 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
- Secubit garam
- 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
- 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
- 3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lepbih perang
- 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
- *** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
- *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan
- (kak rose guna gula putih semuanya)
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
- Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
- Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
- Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
- Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
- Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.
Salam kak Rose
ReplyDeletemmg suka le kalau bubur ke mahupun kuih yg letak sagu ni...sdp mkn sejuk..panas pun sdp gak..bulan posa asyik buat bebagai bubur aje....
Salam akak..hhhaaaacchhuuummm... mmmm demam.. tekak x selera mkn.. tgk bubur cam sedap jek.. nak semamgkuk.. he he he he
ReplyDeletesalam kak rose
ReplyDeletesedapnya nampak bubur ni..kalau masukan lam esbok makan masa cuaca panas sedap betul kan?..dah lama tak buat bubur jagung.
mengancam sungguh...presentation pun cantik ^^
ReplyDeletebyk lagi jagung kak, rebus pun boleh, bakar pun sodappp!!
ReplyDeletesheila, bulan posa bubur cenggini mmg laku kan..
ReplyDeleteerma, ala cian nya demam ek? nak anta bubur jagung dah abes lak! makan ubat je la ya, muga cepat sembuh.
ReplyDeleteanim, nak makan x kira sejuk ke panas... kak rose ni belasah jer... asal sedap ditekak kan...
ReplyDeleteizan, buat masak2 yg senang2 dan sedap dingap!
ReplyDeleteSari, ari tu dah buat jagung manis tu, sedap sangat tp kalau sllu nnti jemu lak... bakar ya? good idea gak. nnti kak rose try lak.
ReplyDeleteKak Rose...
ReplyDeleteSedapnya kalau dapat makan semangkuk ni....bubur jagung ngan sagu...memang best ni....nak masak2 extra skrg ni rasa tak cukup masa la pulak...he he he...:)
cik cek, masuk dalam fridge dan makan sejuk2 mmg best sangat! berebut2 lemak nak menempek dibadan....
ReplyDeleteteringin plak nak makan bubur..... adusss sedapnya....
ReplyDeleteKak rose, ada beberapa teman blogger yang mgalami masalah spt kak rose. Ada yang tak leh nak komen blog org lain dan blog sendiri.
ReplyDeletesedapnya bubur jagung ni..dah lama tak buat :)
Salam Kak Rose, pagi-pagi dah bikin Ratna kempunan lagi ... yang Ratna berkenan teramat sungguh ialah guntingan daun padan yang vogue itu, tampak manis ...
ReplyDeleteSalam manis manis madu.
geez, silakan kedapur... buat sendirik ya!
ReplyDeletekasih, ya la x tau kenapa... cam ari tu dia ada kasi warning tp tidak kali ni...
ReplyDeletemakan bubur jagung ni tingat lak bulan posa!
Ratna Juwita, maaf kalau buat ratna kempunan...
ReplyDeletedaun pandan tu lebih vouge lagi sbb amik dari tanaman sendiri!
dtg mencari resepi..thanx kak
ReplyDeleteBestnyer.. Saya pun suka Sgt aneka jenis resepi berasaskn jagung.. Jagung rebus pun sedappp.
ReplyDeletetp klu bubur jagung ni nk lagi sihat gantikan gula dgn STEVIA pemanis tanpa KALORI.
nk try STEVIA wassap sy yer 0199271048.
sedapnya..nk cubalah,terima kasih untuk resepi ini. jemput singgah blog saya : http://dirawanhartawan.blogspot.my/
ReplyDelete