resepi kak rose cnp dari rumah Naz yang telah menggoda kak rose tuk buat kuih ni.... mekasih ya dan kak rose mintak izin nak tepek kat sini lak...
TALAM SAGU BERLAPIS (1/2 adunan)
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Sumber : Izah Muffin Lover
Resepi Asal Oleh : Kak Wan (Resipi Citarasawan)
Bahan-bahan :
- 50 gm sagu
Bahan A
- 115 gm tepung beras
- 50 gm tepung ubi / tepung sagu
- 200 ml santan pekat KARA
- 175 ml air
Bahan B
- 160 gm gula
- 150 ml air
- 3 helai daun pandan
Loyang 9" empat segi (kak rose guna loyang foil 3" x 7" untuk 1/2 adunan ni)
Cara-cara :
- Didihkan air yang banyak, masukkan sago dan masak hingga sago menjadi jernih. Tos dan siram dengan air paip. Ketepikan.
- Masak bahan B hingga gula larut. Ketepikan.
- Satukan semua bahan A, masukkan bahan B, gaul rata dan tapis.
- Ketepikan 150ml adunan untuk lapisan atas, masukkan pewarna hijau dan esen pandan. Ketepikan.
- Kemudian masukkan sago yang di toskan tadi ke dalam baki adunan. Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan setiap satu dengan warna hijau dan merah atau warna di sukai.
- Tuang 1/2 bahagian dari adunan hijau ke dalam loyang 9" yang telah dileser dengan sedikit minyak. Kukus selama 5 minit.
- Tuang 1/2 bahagian dari adunan merah, kukus selama 5 minit. Ulangi melapis adunan hijau dan merah berselang seli hingga habis.
- Akhir sekali tuang adunan lapisan atas, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.
Cara-cara :
- Didihkan air yang banyak, masukkan sago dan masak hingga sago menjadi jernih. Tos dan siram dengan air paip. Ketepikan.
- Masak bahan B hingga gula larut. Ketepikan.
- Satukan semua bahan A, masukkan bahan B, gaul rata dan tapis.
- Ketepikan 150ml adunan untuk lapisan atas, masukkan pewarna hijau dan esen pandan. Ketepikan.
- Kemudian masukkan sago yang di toskan tadi ke dalam baki adunan. Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan setiap satu dengan warna hijau dan merah atau warna di sukai.
- Tuang 1/2 bahagian dari adunan hijau ke dalam loyang 9" yang telah dileser dengan sedikit minyak. Kukus selama 5 minit.
- Tuang 1/2 bahagian dari adunan merah, kukus selama 5 minit. Ulangi melapis adunan hijau dan merah berselang seli hingga habis.
- Akhir sekali tuang adunan lapisan atas, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.
akak tak de tajuk tu..
ReplyDeletelawanya lapis nye tu... elok buat berbuke pose ni
uwaaa cantik betullah..mmng sedapkan kuih ni..yatie pun dah buat gak...rasa nak wat lagi jek..
ReplyDeleteIzah, mekasih... tertinggal bas tajuk tu he he he
ReplyDeleteYatie, kejadian dah cantik tp x pandai nak memotong nya... sememeh jer.
ReplyDeleteCantiknya warna kuih...
ReplyDeleteCantik Kak Rose...teringin nak buat
ReplyDeleteMamaFami, kaler ni tentu semua orang ada kat rumah kan...
ReplyDeleteNazrah, cubalah... nampak renyah buatnya tp macam buat kuih lapis tu jer...
ReplyDeleteSalam akk Rose
ReplyDeletecantik le warnanya..kita pun dah buat kemarin habis dah... tumpang mkn rmh akk boleh..tak puas mkn ...cepat habis kalau kuih yg sdp ni
Sheila, buat dalam bekas kecik2 cam tu lg comel kan... mmg sememeh je nak motong kuih ni...keras tangan betul la kak rose ni kan?
ReplyDeletecantikssss...
ReplyDeletemenarik warnanya...
pandai akak potong...rapi je
cantik... menarik dan tertarik, wane wani lg!
ReplyDeletecantik la..:)
ReplyDeletekasih, mmg cantik... tp susahnya nak motong tu... kena guna pisau plastik yg tajam kot!
ReplyDeleteMas, kuih yg wana wani mmg cantik dipandang... tambah sedap lagi!
ReplyDeletekha, sila la mencuba...mmg cantik kejadiannya.
ReplyDeletebest nyer kak Rose.. terliur saya nengoknya...
ReplyDeletesedapnya kak rose...mengancam habis... bilalah kerajinan kakrose akan berjangkit dekat saya...
ReplyDeleteSalam Kak Rose, petang semalam hujan lebat, hujan berhenti ... anak-bujang menegur "Maman ... di-langit ada pelangi cantik!" lalu Ratna pun terus ke-tingkap ya ampun ... besar nya! betul-betul depan tingkap seperti boleh di-capai gitu, berwarna-warni indah-cantik sungguh!
ReplyDeletePagi-pagi, Kak Rose mem-pelangi kan hari yang mendung ini, kebetulan ya Kak Rose macam tau-tau je, pilihan talam sagu berlapis berwarna-warni bagai pelangi, jelita nya kuih Kak Rose hari ini. Jadi nya hari ini rasa-perasaan ber-pelangi lagi ..berwarna-warni .. ceria walau pun mendung di-sini.
Salam manis manis madu.
Kak Rose... Cam talam Kt umah Naz jer..oooooo.. Patut la ilang separuh pinggan smlm..akak amik ehhhh..hik..hik..hik... Gurau je ye kak.. Serupa kaler kuih talam kita:)) cantik akak buat...
ReplyDeleteNoorma, sila lah mencuba...
ReplyDeleteIzan, meh kak rose tolong tiupkan semangat sikit... pasti vit r akan datang nnti!
ReplyDeleteSalam Ratna, pagi ni hujan lebat dengan guruh pulak kat sini dan petir telah menyambar modem... so sepanjang pagi x de intenet dan hari2 yg berpelangi juga hilang serinya...
ReplyDeleteni guna anak punya broadband... streamyx dah kong dan TM amik masa 3 hari untuk baiki... aduhai!
Naz, hilang sepinggan ya, rupanya dah sampai kat umah kak rose.... kuat sungguh godaan kuih talam lapis ni!
ReplyDelete