BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji petola, kupas, cuci dan potong serong saiz sederhana tebal
100 gram cendawan tiram, cuci dan toskan (kak rose x de - gantikan dengan fucuk)
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
15 ekor udang saiz sederhana
1 kiub pati ikan bilis "maggi"
Air secukupnya
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
Lada hitam kisar secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna. Tuang air secukupnya. Masuk kiub pati ikan bilis, kacau dan biar mendidih.
- Tambah petola dan soo hoon tadi, perasakan dengan garam secukupnya dan masukkan cendawan, biar masak sekejap. Masukkan serbuk lada hitam, dan bila mendidih, rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng... (lupa sudah nak tanur daun dan bawang goreng tu...)
kak rose...
ReplyDeletesedappnya tumis petola tu...
mak mas selalu buat tau...
salam kak rose..semua bendapun suri terliur..apa lagi kalau tengok yg kak rose masak huhu
ReplyDeletemas, kak rose pun terliur tengok cmg punya la tu...
ReplyDeletesuri, kak rose ni masak yg simple2 je boleh la...
ReplyDeletesaya suka ratah je sayur ni...sedap
ReplyDelete