Wednesday, April 27, 2011

Jom sarapan ngan banana pancake

banana pancake gebu makan dengan madu dan semug nescafe...

bli pisang tp x de sapa nak makan.... sebenarnya x brapa suka dengan pisang montel ni tp kat sini kenapa susah sangat nak dapat pisang emas ek? ke kak rose jer yg x tau kat mana nak bli? entahlah.... yg ada pisang ni je so bli jugaklah tp terbiar je kat dapo tu. daripada dia terbiar baik jadikan sesuatu... dan yg paling senang pancake ni lah.... resepi dari kak Hanieliza. mekasih kak!

BANANA PANCAKE (Hanieliza)

Ingredients :

8 ripe bananas ~ mashed (kak rose guna 3 biji pisang montel yg beso2 tu...)
1 teaspoon salt(I put just 1/2 teaspoon)
1 tablespoon sugar
2 tablespoons milk powder
1 egg
1 cup flour
1 teaspoon bicarbonate soda
a bit of margarine

Method :

1. Sift flour with bicarbonate soda. Set aside.
2. Mix well the mashed bananas, salt, sugar and egg.
3. Fold in the sifted dry ingredients till well incorporated.
4. Heat the non-stick pan and grease with a bit of margarine.
5. Put a spoonful of the bater onto the pan and flatten it.
6. Cover the non-stick pan and let the bater cook till golden brown. It's best done on medium heat to avoid the blackish color.
7. Flip over, so that the other side will get cooked as well.
8. Serve with honey or golden syrup or with whatever your heart desire...

20 comments:

  1. kita pun ada pisang, jenis yg besar tu..takde sape gak sudi..hehe...

    ReplyDelete
  2. Salam kak rose...

    Pagi2 dtg sini nak ngendeng lempeng pisang eh pancake pisang....sama je kan kak rose...Gebunya pancake pisang kak rose....emmmm....dah rasa dah....sedappp...tgk gambo je dah boleh rasa...confirm sedappp...:)

    ReplyDelete
  3. kita serupa mmg suka buat kue guna pisang mas stok sentiasa ada dlm peti heheeh

    ReplyDelete
  4. Assalamulaikum kak Rose... alahai cantik nya pancake ni, macam sayang pulak nak makan. Tapi kalau dah buat tak kan nak simpan jer erk.. hihihi

    semalam gi pasar malam beli pisang berangan, bole lah cuba resipi ni nanti :D

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak Rose...minggu lepas kita dah habiskan pisang...kena simpan je resepi ni untuk akan datang...cantik je penkek tu bulat jer..

    ReplyDelete
  6. Anna, kesian pisang tu kan...

    ReplyDelete
  7. cik cek, mmg gebu sangat n lembut je walau dah sejuk!

    ReplyDelete
  8. Chik Mimi, tu la susah sangat nak dapat pisang mas kat sini... x tau kenapa!

    ReplyDelete
  9. Walaikumsalam CT, simpan dalam perut je la... kalau guna pisang berangan lagi sedap kot?

    ReplyDelete
  10. Nazrah, kesian kan pisang sbb tu jadi pencake. kak rose guna pan yg kecik sama saiz macam pancake tu. jadila dia sama saiz.

    ReplyDelete
  11. salam mbakyu....
    ttba rasa teringin nak buat penkek.... mboh kapan arep gawe.. pisang e urung mateng! *alasan! hihihi

    ReplyDelete
  12. Salam kak Rose, waaaah lama gak x makan pancake..buat pun x..hehehe...kena wat jgk nampaknya...pisang pun ada tuh..heheh...thanks kasi tayang ini pancake ye kak Rose..wahahaha

    ReplyDelete
  13. nduk hana, alasan yg bagus... nunggu pisang mateng!

    ReplyDelete
  14. Ummi,kalau pisang dah ada apa tunggu lagi...wat sarapan atau minum petang.

    ReplyDelete
  15. salam kak rose..nak buat tak larat..nak mintak leh..tapi amik gak resipi kot2 leh buat suatu hari nanti..tq kak

    ReplyDelete
  16. nanti nak cubalah...kita mmg suka mkn pancakes..aka, mcm mn nak buat tebal gitu?

    ReplyDelete
  17. hehe pisang x best ke..banana pancake nampak best..yumm..hv to try it with madu..biase pkai maple syrup..hehe madu sememangnya lebih sihat..

    ReplyDelete
  18. Suri, ala ciannya... kalau dekat leh kak rose g anto... ngidam ya?

    ReplyDelete
  19. Izan, kak rose guna koli kecik, tu yg jadi tebal n gebus...

    ReplyDelete
  20. aeshcame, x glamer la kalau sebut lempeng pisang kan. kena bagi nama omputih gak, nway rasa ttp sama!

    ReplyDelete