Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 2 biji bawang besar
- 7 sb tepung gandum
- 2 sb tepung jagung
- 1/2 sk baking powder
- 1/2 sk gula halus
- garam secukup rasa
- serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
- 1/4 sk serbuk cili
- 1 biji telur
- 125 ml susu segar
- minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
Cara-cara
- Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang besar seperti dlm gmbr....biase dipanggil bawang jepun..
- Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
- Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
- Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
- Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
- Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi.
walaupun dah hilang kerangupannya, tp tetap sedap makan dengan cili sos + mayonis.
Assalamualaikum...
ReplyDeleteBiasa makan beli kat kedai jer. Nampaknya bertambah le homework saya ni.
Sam, resepi dah ada, bolehlah mencuba...
ReplyDeletesedapnya kak...suka cicah ngan sos tu..ishh laparla pula...hehe
ReplyDeleteNieza, snek yg sedap dan senang je buatnya... selama ni x terpk lah nak wat cam ni...
ReplyDeleteSalam Kak Ros, Di persilakan ambil Award :)
ReplyDeletehttp://mamaloveu-basma.blogspot.com/2011/04/award-from-saza-haiza.html
wah menarik.. biasa beli yg frozen.. now leh wat sendiri.. thanks kak rose..
ReplyDeleteAssalam kak rose,
ReplyDeleteonion rings ni dah lama kita tak buat..my mum suka pulak onion rings yang ini..haha..
ini kudapan yang senang dan very economical kan kak rose.. nanti nak buat lagilah..
thank u kak for the wishes tu ya..
salam rose..
ReplyDeletenampak sedap jugak onion rings tu.. agaknya benda nih nak kena mkn masa panas2 kot barulah terasa crispynya tu...
p/s: turut sama terasa sedih dgn pemergian anak kwn rose tu.. salam takziah buat keluarga allahyarham.
Salam kak Rose same le kita pun buat hari ni..nnt leh try yg mcm resepi akk pula
ReplyDeleteEiza, tq. dag amik dan gantung pun...
ReplyDeleteAzura, dah x yah bli lagi.. leh buat sendirik kan...
ReplyDeleteAyu, mmg sedap pun, goreng lama sikit kasi garing2 lg sedap...
ReplyDeletesama2 Ayu
Madiha, ya kena makan panas2 tu baru rangup. tp sbb semalam x abes, so pagi ni kak rose panaskan semula, jadi rangup balik.
ReplyDeletepemergian yg x dijangkakan...mmg sedih sangat!
Sheila, selamat mencuba..
ReplyDeleteKak Rose nak sikit Onion Rings...serupa mcm kat fast food punya...sedapnya....
ReplyDeletecik cek, x yah g fast food dah... buat sendirik jer... puas makan!
ReplyDeleteppeerrghh...marvellossoo...bertmbh ler aktiviti kt dapur..anyway thnks kak ros..adanyer org2 mcm kak ros nih beseri dapurku...ilmu tuh mmg kena kongsi..semoga dunia mu berseri dan bahgia slalu..
ReplyDelete