resepinya kak rose cnp dari Myr oleh qnq0910... mekasihya dan kak rose nak share kan kat sini lak...
Bahan-bahan ( 5 orang makan )
- 3 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan gula pasir
- 1 packet mauripan@ibu roti
- 2 cawan nasi
- 3 cawan air
Cara-cara
- masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
- gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
- kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
- campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
- biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
- selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
- note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
sangat gebus dan lembut jer.... makan dengan kelapa putih bergaram....wallahhhh sedapnya.
Apam seputih salji...gebu menggebu....sedapnya kak rose....nak sikit....
ReplyDeletecik cek, mari2 ada banyak ni... meh kita dinner ngan apam nih..
ReplyDeletebestnya kak
ReplyDeletesaya biasa beli je
rasa mcm nak buat je, bhn2 pun simple je kan
Nur pantang tengok apam,pasti ngeces...febret ni...
ReplyDeletekasih, bahan dan buatnya pun mudah... sedap lak tu. x rugi mencuba buat sendiri...
ReplyDeleteNur... patut pun ngences sbb apam ni tersaaaangat sedap, gebus n lembut jer...
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteAmboi snow white muncul kembali. Jeles...jeles..
sam, yes snow in shah alam... hehehe
ReplyDeletetergudaaaa..
ReplyDeletek rose, mauripan tu, yeast la kan?? ker ragi?
salam kak ros,
ReplyDeletegebu apam akk...besst
TTM, yeast kering.
ReplyDeletehani, mmg gebus n lembut lak tu. sedap!
ReplyDeletewahh sedapnya apam gebus ni kak..suka mkn apam ni lama dh tak buat..
ReplyDeleteNieza, ada nasik lebih je boleh buat apam nih!
ReplyDelete