Bahan-Bahan:
- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan air
- 1 sudu kecil air kapur
- sedikit pewarna hijau
- sedikit perisa pandan
Cara Membuatnya :
- Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk / air paip. Ketepikan. (kak rose buh ketulan ais)
- Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
- Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
- Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
- Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
- Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
- Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.
NOTE :
- Cendol Tepung Beras teksturnya lebih lembik dan mudah hancur tetapi rasanya sedap.
- Lebih sedap dan harum jika menggunakan air daun pandan.
nyaman rasa dapat minum cendol yang sejuk2 ni... x yah dah nak g kat mamak tepi jalan tu lagi.... segelas beso tu sekali ngadap je dan nak tambah lagi.... kalau kat mamak mesti malukan nak mintak tambah?
Aduhai! Kak Rose ku....rajinnya buat cendol bagai...cek selalu beli je...he he...susah tak buat dia ...nak jugak try....tapi tak taula bila agaknya....
ReplyDeletek rose, bagusnye!!! ujung minggu ni nak buat talam cendol, mehla semangkuk besau cendol hahahaaa
ReplyDelete*camne ruper acuan cendol kak....?
sedapnyer cendol kak rose.. last time sy wat cendol jd mcm x masak.. bila lama2 dlm air dia mcm terlarut (malu btol sbb time tu hntr ke surau.. huhu).. nnti sy try wat yg ni pulak =)
ReplyDeletecik cek... rajin sbb nak makan... dah berhari2 ngidam nih! so dah lepas lah kempunan tu
ReplyDeleteFiza, kak rose dah belasah 2 gelas beso tu.. pas tu makan ngan air gula je pulak... betul2 macam lepas gerammmm!
ReplyDeletekak rose x de acuan...guna senduk yg lubang2 tu jer...
tun_telani... kena kacau sampai berkilat dan letup2 tu kot... insyaallah menjadi dan yg paling penting, sedap!
ReplyDeletekakkk.. wes ngences kiii..kepiyeh kiiii? huhuhu.... aritu kakjo ader bg resepi cendol tk gune kapur..tpg beras ngan air je..tp tk buat gak..hihi
ReplyDeletesedapnya air cendol...mamak!! cendol 2, air gula kasi lebeh...hehe..pagi kak...
ReplyDeletekak rose..oo lepas geram ekk..hehehe..ni eina nak tya sikit..kalau kat umah eina xde acuan cendol tu nak buat camne ek?
ReplyDeletewalllllah nduk, jikok iki sapu tangan gae lap ngences! nyang gone mamak je lah!
ReplyDeleteAnna Qawina,ari ni mamak tutup kedai gerai la... nak g jenjalan. so cendol tu kena wat sendirik ya!
ReplyDeleteeina, kak rose pun x de acuan cendol ni... guna apa je yg ada lubang2! kak rose guna senduk jer!
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh Kak Rose...ngeeeeeeee.....same lah kita...ayu guna tapak steamer kat sini ari tu wat cendol...oooo sedap tu kak.....by the way last entry Ina tu dah lama sgt dah...popia basah rasernye......ke mana ye Ena meng ilang....just wonder...:)
ReplyDeleteSalam Ayu, wah lagi keratip tu.... tapak steamer kak rose lubang beso2 nnti kuor jadi gumuk2 la cendol tu...
ReplyDeletemmg Ena tu dah lama x update blog, n ramai jugak yg dah menghilang kemana tah... ijah bangkok, watierman, ain... rindu sama derang!
Sedapnyer cendoll...mama nak belajar wat nih. tq.
ReplyDeletemamawana.. sila2... abesla mamak boleh gantung mesin kisar ais tu!
ReplyDeleteTepung beras cap apa
ReplyDelete