BAHAN-BAHANNYA :-)
120 gram tepung gandum
1/2 camca besar baking powder
1/2 cawan jagung dalam tin
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar mayonnaise
200 ml susu segar (kurang lebih)
1 biji cili merah, dibuang biji dan cincang halus
1 biji saiz sederhana bawang holland, didadu
1 pokok daun bawang, hiris halus (kak rose x de so x letak)
1 pokok daun sup, hiris halus
Garam secukup rasa
Sos pilihan untuk dimakan bersama pancake jagung
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali susu segar dan garam, gaul rata dan tambah susu segar sedikit demi sedikit hingga mendapat bancuhan yang rata dan tidak terlalu cair atau pekat. Tambah garam secukup rasa., kacau rata2. Rehatkan 10 minit.
- Panaskan non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak makan. Masukkan kurang lebih 1/4 cawan adunan pancake, ratakan dan masak dengan api kecil, tutup permukaan kuali sekejap, hingga kelihata permukaan pancake berbuih2 dan kering.
- Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga kuning keemasan. Angkat dan lakukan kaedah yang sama pada baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama sos kegemaran anda..
minum ngan nescafe..wow!!! mmg sedap kak...
ReplyDeletegebuss betul pankek tu
fara, makan panas2 lagi best!
ReplyDelete