BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
1 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1 cawan air (kurang lebih)
Secubit gula halus (optional)
Garam secukup rasa
(kak rose tambah sebiji telor)
Sambal tumis, sebagai pencicah
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air. Kacau rata dan rehatkan sekejap..
- Panaskan non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
- Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat. Buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis kegemaran anda...
gebu tahap gaban..
ReplyDeleteterliur tgk makan ngan sambal tumis tu..
fara, enak mangan karo sambel tumis...
ReplyDeleteakak...montoknya lempeng tu....
ReplyDeletegeram mas tengok....
join sekali la...he..he...ada lagi kan lempeng tu..
Ohhh tidakk..kejelitaannya terserrr lahhh lahhh...huhu..
ReplyDeleteperghh memang gebu betul la lempeng ni ka ....sedapnya kalau dpt ngap ni..hehe
ReplyDeleteMas, tengok jari tuan punya resepi pun dah tau kejadian lempeng ni... tp jari tukang buat, hancusssss!
ReplyDeleteMat, tengok la siapa cikgunya... tuan punya resepi buat lagi lah cun melecun!
ReplyDeleteNieza, pd kak rose mmg sedap... lemak2 gitu, pas tu ngap x leh berenti lak.
ReplyDeletesalam rindu kakrose... ngaco akak jap kat sini... hihihi
ReplyDeletenyang di ilang nduk? dolan2 yo?..
ReplyDeleteakak..sedapnya..dtg la upsi..bwk lempeng ni..teliur dh tgok..hehe
ReplyDeleteMis sNasiha... nnti len kali kalau buat lagi kak rose kirim ya.... baunye saje!
ReplyDeleteala akak..mna best kirim bau je..nk pahala lebih mai bwk bekal ke sni la..hehe :)
ReplyDelete