Bahan-bahan
- 8-10 keping kulit lasagna
- 300g daging cincang
- 1/2 biji bawang besar holland - cincang
- 2 ulas bwg putih - cincang
- 1 tin sos spaghetti original (kak rose x de)
- 3 sudu besar tomato puree@ 2 biji tomato cincang
- 1/2 biji carrot - potong dadu (optional)
- 3 biji cendawan butang - hiris nipis
- 1 sk oregano
- Air
- minyak zaitun
- garam, gula secukup rasa
- keju mozarella secukupnyer
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan susu segar
- 1/3 cawan keju pilihan
- 3 sudu besar butter
- lada hitam, garam
- Rebus kulit lasagna instant mengikut arahan peket. (hana rebus dengan sedikit minyak) Tapi ada jenis lasagna yg tak perlu direbus. Kemudian ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging. Kacau hingga daging bertukar warna. Masukkan pula tomato puree@tomato cincang. Masak hingga tomato hancur. Kemudian masukkan sos spaghetti, carrot, mushroom, oregano, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Masak hingga mendidih dan ketepikan.
- Utk membuat sos putih , satukan semua bahan dan kacau di atas api yg kecil hingga pekat.
- Sediakan mangkuk yg bersesuaian utk membakar. Susun kulit lasagna, kemudian sapu rata sos daging... sapu pula sos putih dan taburkan keju mozarella (jika inginkan rasa cheese yg lebih pada setiap lapisan. Jika tak nak ltk pong tk mengapa.) Lapiskan lagi dengan kulit lasagna dan ulangi proses tadi hingga habis. dan last skali adalah sos putih. taburkan keju dan sedikit daun parsley jika suka.
- Bakar selama 40-60min atau hingga permukaan lasagna keperang2an. Boleh dimakan sejuk atau panas.
Kak Rose.....minta cket...nak wat ni jugak2....:)
ReplyDeleteayu, buat jangan x buat..
ReplyDeletewahhh best nye kak!
ReplyDeletenyum nyum nyum!
Emmm...sedapnya kak rose....belum pernah try buat lasagna sendiri....yummmy....
ReplyDeletesalam kak rose....sedapnya nmpk lasagna tu...nanti boleh try...saya dah cuba mcm mcm resepi kak rose...semua menjadi dan sedap sedap pula...thank's a lot.....
ReplyDeletehuwaaaaa da abehhhh... kak.rosee g buatkan lagik! lalalalalaa.. ekekeke
ReplyDeletekak ros..nak juga...
ReplyDeletesedap nampak tu...
giha lalala... boleh cuba nanti ya...
ReplyDeletecik cek, sesekali buat sendiri puas makan.
eni osman, resepi tu pun kak rose amik dari sifu masak2 nih... tima kasih jugak pd mereka .
nduk hana, nnti leh buat lagik, ke bli jer! hihihi..
Mas, sesekali masak yg len sikit, ok gak...
kak rose..miss u!!!nak lagsana jugak..feberet nihhh
ReplyDeleteizah, udah jgn majuk2 g buat sendirik lasagna tuh!
ReplyDeletebeef lasagna ni mmg faveret anak2. Kat Malaysia dulu selalu buat, kat sini blm lagi. Tunggu masuk rumah dulu barulah nak buat.
ReplyDeleteharleena, kay sana mesti cheese murah2 kan.. leh letak cheese banyak2. sedap!
ReplyDeletesalam K.Rose,
ReplyDeletenampak tempting betul lah lasagna yg K.Rose masak ni. saya dah lama x buat, ntah2 skill dah hilang :)
Anak sy yg kecik tu dah lama dok mengidam lasagna. sy nak beli kat pizza dia taknak dia suruh sy buat. kalau dia nampak ni mesti dia suruh sy buat jugak. Tentang tiket bas tu dulu sy pun pernah kena di Puduraya, konon2 nak cepat tapi kesudahan nya berjam2 sy tunggu. Dah puas bergaduh dapat balik duit, lepas tu beli tiket bas lain. Masa bertolak tu tengok bas yg awal tadi masih belum bergerak pun lagi
ReplyDeletejuana, buat ni pun asik tengok resepi berkali2... to make sure x de yg ketinggalan! maklumlah amatur sangat!
ReplyDeleteaidah, buat sendiri puas ati sangat walaupun renyah sikit...kat pizza tu isi dia sikit sangat... sos putih je lebih!
ReplyDeletejadikan peringatan je la... len kali x kan amik tiket bas tu lagi!
haaaaa kan dah kata....Ayu dah awat dah....minta ijin cope yer kak rose...
ReplyDelete