Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 4 ekor ikan kembong/ikan selar kuning (kak rose guna ikan tenggiri)
- 1/2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 inci halia - dimayang halus
- 1/2 cawan kicap manis
- 1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing)
- garam secukup rasa
- air dan minyak untuk menumis
- 1/2 biji bawang besar dimayang (kak rose blend semua sekali)
Cara-cara
- Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
- Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.
- Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.
- Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.
- Tambah garam secukupnya. Siap dan sedia untuk di hidang.
Salam Kak Rose...
ReplyDeleteTengiri Masak Kicap Yg Menambat Selera....Nak Sikit Kak Rose....Huahuahuahua
masak kicap macam ni anak2 mas memang suka....maunya bertambah nasi...
ReplyDelete