Friday, December 10, 2010

Terubuk masin goreng garing

ha, lauk yang paling sedap dan menyelerakan hingga boleh bertambah2 nasik.... dah lama x makan ikan masin nih.... ikan masin yang terbang jauh dari sarawak pemberian kawan yang g bercuti disana..... lama terperap dalam freezer, dan tadi bw kat Myr terjumpalah resepi dari dayang jack ni.... baru teringat akan ikan ni .... so apa lagi mencubalah goreng cam ni.... terima kasih pada dayang sharekan resepi ni dan kak rose nak mintak izin nak tepek kat sini ya....

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
  • 1 ekor ikan terubuk masin (saiz M) (kak rose buat 1/2 ekor je)
  • 2-3 sb tepung jagung
  • 5 biji cili api (dihiris)
  • 4 biji limau kasturi (dibelah dua)
  • minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Ikan terubuk dipotong bbrp kepingan (ikut suka) dan direndam terlebih dahulu (10-15 minit) utk mengeluarkan garam yg berlebihan.
  2. Kemudian ikan dicuci bersih dan dilap kering. Salutkan dengan tepung jagung. Biarkan seketika.
  3. Panaskan minyak dengan api perlahan. Apabila sudah panas, masukkan ikan satu persatu dan goreng sehingga betul-betul garing (goreng lama sikit tp jgn sampai hangus).
  4. Apabila sudah masak, angkat dan toskan. Susunkan ikan di dalam pinggan hidangan. Perahkan limau kasturi dan taburkan hirisan cili api di atasnya.

uissshhhh..... x sabar nak makan dah ni....

No comments:

Post a Comment