nor kak rose cnp resepinya ya wpun bahulu tu x kembang mekar, mungkin len kali nak try lagi.... practice make perfect kan? siapa tahu nnti jadi elok lak, insyaallah! Fida n nor mekasih atas resepinya ya.
Bahulu Batik Mekar Kukus by K.Fida MyR
- 125 g tepung gandum*
- 1 sk baking powder* (*ayak bersama)
- 115 g gula halus
- 1/2 sk penuh ovallete
- 4 1/4 sb susu cair
- 1 biji telur - A
- 1/2 sk esen vanilla
- 1 sk choc. pes (akak guna 1 sb koko dibancuh air jadikan pes)
- Panaskan kukusan.Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
- Pukul semua bahan kecuali choc pes hingga sebati dan pekat.
- Adunan dibahagi dua dan bubuh choc pes pd satu bahagian.
- Bubuh adunan berselan-seli dlm papercup yg tersedia hingga habis.
- Kukus hingga mekar selama 10-15 min dgn api kuat.
- Sejukkan kuih dan boleh disajikan.
Sapa2 nak tengok step by step sila klik link kat nama K.Fida tu ya..
sumbing2 pun totap gebus tu k rose :D
ReplyDeleteSalam Kak Rose,
ReplyDeletetersenyum sumbing juga saya baca celoteh kak Rose ni...hehe tak tau lak kenapa yer tapi menarik juga nengok senyum sumbing ni....btw..tak pe la kak Rose biarlah rupanya gitu janji mknnya sodap!..:)
kak ros..saya pun pernh buat apam ni... ok gk k.ros nyer tersenyum sumbing, yg saya nyer lngsung masam sikit pun tk mau senyum.terus fobia nk buat..hihi
ReplyDeleteSalam KakRose. Along pun dh cuba respi ni, sedap gebu je. Along punya tinggi menggunung cam gunung nak meletup tapi tak meletup lak...hehe. Rasa nya bentuk acuan tu yg buat dia jadi cam tu, cuba guna yg lebih kecil & cetek.
ReplyDeleteKak Ros..yang penting Apam tu tetap senyum dan kami yg membaca pun senyum juga..
ReplyDeletecam sonyum kerang....heee...janji sodappp
ReplyDeletesenasib ngan kite... senyum sumbing! jd nyer tk reti nk bg tips.. Hihihi
ReplyDeleteHi Kak...bookmarking this recipe! :D
ReplyDeleteFrom my experience in steaming appams and bahulu...api dia kena kuat masa steaming kak. That's the only way to make them 'smile'.
Dan air kenalah cukup dlm steamer. Add only hot water if needed.
Just my 2 cents. ;)
che cun... x lawo jer tp ttp sedap n gebus!
ReplyDeleteNieza, betul tu, janji sedap kan...(ayat nak sedapkan ati sendirik la ni)
ReplyDeleteizah, mmg pobia la... tp nak gak try. sob sob cedih tau!
ReplyDeleteAlong, thanks for the idea, kena cuba lagi ni...
ReplyDeleteNazrah, terimakasih kerana tersenyum sbb kuih kak rose... terhibur jugak sudahnya.
ReplyDeletehana, nduk podo waei yo ndewe iki... senyum kerang busuk je jadinya!
ReplyDeleteLove, tq for the tips... kak rose dah kasi full blow api tu... jadi jugak cenggini!
ReplyDeletenampak gebu betul...
ReplyDeletemamawana, jangan kerang busuk sudah le..
ReplyDeleteNoorMasri, mmg gebu cuma x nak kembang tu yg gerammmm jerk!
ReplyDeleteapa pulak sumbing..
ReplyDeletetu tgh mendongak ke atas..hihi..
apa2 pun tetap nmpak gebu dan sedap!
fara...hmmm mmg gebu n sedap tapinya....
ReplyDelete