ni nak tayang buah mangga muda yang kawan bagi semasa g PD ari tu.... sebenarnya kak rose x suke nak makan masam2 ni, apa lagi dengan cicah rojak tu..... I don't like the smell! tp abang sangat suka... nak wat camner kan.... terimakasih pd En Mohd Nor yang bagi buah ni... selain dari makan raw camtu kak rose amik beberapa biji dan buat jeruk.... barulah boleh ngadap n makan sepuasnya.... bagusnya homemade jeruk ni kita x de nak letak segala bahan pengawet... kira pure punya jeruk la ni...
jeruk fresh baru kuor dari fridge..... meh kita tengok resepinya yg kak rose amik dari sini....
- buah mangga di belah dua, enpat atau enam pun boleh.
- rendam semalaman dengan air kapur sireh
- esoknya basuh mangga bersih2. perapkan dengan air garam semalaman pulak
- esoknya, tapiskan mangga, buang air garam tu, x yah basuh dah
- masak air gula, biarkan air gula sejuk. masukkan mangga dalam bekas, siramkan air gula dan biar semalaman (air gula biar pekat sikit)
- dah siap bolehlah rasa...
memang sedap dan crunchy gitu... krup krap makan jeruk ni.... x ingat batuk yang masih ada berbaki!
abang pulak prefer makan cenggini instead of yang dah jeruk.... sbb katanya yang jeruk tu langsung x de rasa masam dah... tp kak rose suka...buat kerabu pun sedap gak!
mbakyuuuu.... tiba2 kita rasa mcm ter'peknen'! nakkkk... ngidam ki! kikikiki
ReplyDeletekok tenan peknen yo darwish boleh dapat adik... boleh kak rose anto mangga muda nih!
ReplyDelete