Thursday, December 23, 2010

Ayam panggang ala keni roges

hwaaaa.... orang buat ayam panggang kenny rogers kak rose nak buat jugak... tapi alangkah kesiannya kat ayam tu.... ini kenny yg didatangkan khas dari afrika ....hitam kelam... salah oben yang x nak bagi suhu elok2 atau kak rose yg x reti nak bako ayam?....tu le bubuh sos black pepper banyak2 pas tu tambah ngan sedikit sos tiram lagi.... sudahnya?.... sendiri tengokle kan...

hana kak rose cnp resepinya ya...walaupun kejadianya sangat lah menyedihkan tapi bila masuk molot x nampak dah pak itam tu... dan disebabkan kesedihan maka pelakun tambahan pun malas nak sediakan.... cuma nasik goreng ngan salad brokoli.... tp abes gak makan!

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
  • (kak rose buat 2 kpg whole leg jadi semua bahan adalah separuh dari bahan diatas)
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

ayam panggang ala kenny rogers versi geseng!

12 comments:

  1. Huwaaaaa...sedapnya ayam tu kak! Love terliur ni ;)

    ReplyDelete
  2. salam kak rose, tetap namppak sedap dan mengancam ayam tu...terliur tengok set tu....

    ReplyDelete
  3. Love, mmg sedap walaupun it's burnt hitam hangus!

    ReplyDelete
  4. mas, set orang kesedihan sbb kehangusan itewwww!

    ReplyDelete
  5. Kak rose..dah tuko gambo header ye..ngehngeh.alah geseng pun geseng la..janji sodap time masuk mulut kan kan

    ReplyDelete
  6. izah, masa masuk molot tu buat x nampak je pasal geseng tu!

    ReplyDelete
  7. hey sedapnya ayam pangang....terliur buatnya...

    frst here..like ur space...glad to follow u!

    http://subhieskitchen.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. salam kakrose..
    kite malah sukak yg geseng2 gini...sodapppp! wes entek yo kak? ngences!!

    ReplyDelete
  9. Subhie, tq for stopping by n follow too... mmg sedap ayam tu!

    ReplyDelete
  10. hana, wallah nduk, enak geseng kui tp rupane elek banget... sedih taw!... tak tinggak solat terus lali.... yo wes geseng!

    ReplyDelete
  11. hey kak rose..org johor ke??..saya asal org mersing....buku tu ..i belum baca...nanti i baca..bagusny blh tukar cerita buku!

    ReplyDelete
  12. fuyooooo kebabommmmm nyer ayam keni gojes ni...lama tak jenguk kak...sihat dok?

    ReplyDelete