hana kak rose cnp resepinya ya...walaupun kejadianya sangat lah menyedihkan tapi bila masuk molot x nampak dah pak itam tu... dan disebabkan kesedihan maka pelakun tambahan pun malas nak sediakan.... cuma nasik goreng ngan salad brokoli.... tp abes gak makan!
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
- Bahan-2 untuk make up ayam :
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
- 2 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam Knorr
- 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
- 2 sudu besar herba campuran
- 1 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
- Sedikit mentega
- (kak rose buat 2 kpg whole leg jadi semua bahan adalah separuh dari bahan diatas)
- Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
- Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
- Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
- Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
- Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.
Huwaaaaa...sedapnya ayam tu kak! Love terliur ni ;)
ReplyDeletesalam kak rose, tetap namppak sedap dan mengancam ayam tu...terliur tengok set tu....
ReplyDeleteLove, mmg sedap walaupun it's burnt hitam hangus!
ReplyDeletemas, set orang kesedihan sbb kehangusan itewwww!
ReplyDeleteKak rose..dah tuko gambo header ye..ngehngeh.alah geseng pun geseng la..janji sodap time masuk mulut kan kan
ReplyDeleteizah, masa masuk molot tu buat x nampak je pasal geseng tu!
ReplyDeletehey sedapnya ayam pangang....terliur buatnya...
ReplyDeletefrst here..like ur space...glad to follow u!
http://subhieskitchen.blogspot.com/
salam kakrose..
ReplyDeletekite malah sukak yg geseng2 gini...sodapppp! wes entek yo kak? ngences!!
Subhie, tq for stopping by n follow too... mmg sedap ayam tu!
ReplyDeletehana, wallah nduk, enak geseng kui tp rupane elek banget... sedih taw!... tak tinggak solat terus lali.... yo wes geseng!
ReplyDeletehey kak rose..org johor ke??..saya asal org mersing....buku tu ..i belum baca...nanti i baca..bagusny blh tukar cerita buku!
ReplyDeletefuyooooo kebabommmmm nyer ayam keni gojes ni...lama tak jenguk kak...sihat dok?
ReplyDelete