Monday, December 20, 2010

Apple dah abes makan abuk lak

apple dah abes mai kita makan abuk2 lak..... dah lama sangat teringin nak makan kuih ni.... tp disebabkan kepayahan mencari daun pisang maka terbantutlah kemengidaman nak makan .... akceli ada pokok pisang depan rumah ni, tp ya la orang punya kan, malu nak mintak nyer pasal x dapat nak buat kuih ni. bila g pasar asik lupa je nak bli...mmg belum ada rezeki nak buat la kan.... but at last dapat jugak le daun pisang yang cun ni untuk membungkus abuk-abuk ni....

resepinya kak rose dapat kat Myr oleh cikgunita.... sempoi sangat bahannya tp kan nak melipat kelongsong tu (ke calong?) sungguhlah mencabar..... keras tangan betul kak rose ni kan, tp walaupun senget benget ada nampak rupa abuk2 kan?.... mekasih ya cikgunita dan kak rose nak sharekan resepinya kat sini....

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 2 cawan sagu biji.
  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 3 sudu makan gula merah
  • 3 sudu makan gula pasir
  • secubit garam.
  • 10 calong daun pisang. Lidi penyemat

Cara-cara

  1. Basuh sagu dan toskan 5 minit.
  2. Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
  3. Campurkan gula merah dengan gula pasir.
  4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
  5. Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.

kelongsong yg sungguh mencabar nak melipatnya!

ha... ambik kau, dah jadi versi malas nya abuk2.... gaul suma gula merah n putih dan bungkus sesuka hati! lidi penyemat usah ditanya... memang ilek, penyapu lidi adalah. boleh ke nak guna? so jalan paling senang guna stapler jer.... tp berhati2... jangan tertelan lak. bahaya!

No comments:

Post a Comment