Resepi Kentang Putar ( Mashed Potato)
6-8 biji Kentang ( dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)
1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
sedikit daun bawang (di potong2)
sedikit lada sulah dan garam
Cara membuatnnya
1. Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.
2. Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
3. Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan.
tamak meal.... roasted chicken, mash potato, coleslow n salad tomato n zucchini (camner la x gumuks kan?)
hidangan tengahari kami 3 beranak..... budget nyer! x sampai pun 20 hinggit. kalau makan kat luar maunya baru dapat sepinggan.... huh! kedekeut kan? x lah.... itu namanya berjimat!
Kamben pun Kamben lah...dah tak makan ayam nak buat cam mana!! Nak juga tumpang semeja!
ReplyDeletewatie, ohhhh ruginya x makan ayam? pantang ke? kak rose suma belasah jer... eh eh batu ngan kayu x makan le!
ReplyDeleteSalam KakRose,gravy ayam tuuu cammana nak buat yeee....terliur tgk niii....
ReplyDeleteSalam Kak Rose...Anak2 Lin Suka Makan Ayam...Bila Dia Org Tgk Ni Pasti Terliur....
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletekak..smlm sy tgk michael smith buat roast chicken kak..sedap! nnt nak buat juga..
suhailas, cara kak rose senang jer.... lebihan gravy masa kita roast tu, tambahkan bancuhan tepung jagung sikit dan panaskan balik. dah siap
ReplyDeleteLin, kalau anak suker makan lagi rajin la mamanya nak buat, kan?
ReplyDeletefara, kak rose belasah je... asalkan sedap ditekak kira ok la tu...
ReplyDeleteakak..Sally teringin nak buat roasted chicken ni..tpi x confident lah guna oven..takut ayamnya tak masak. err oven buat biskut tu boleh guna tak untuk panggang ayam tu?
ReplyDelete