meh tengok resepinya yg kak rose kopi dari rumah Ummi. timakasih ya dan mintak izain nak tepek kat sini....
PUDING CENDOL CHEF HANIELIZA
Bahan-bahan:-
- 1/2 paket agar2 [20 gm]
- 3 gelas air (akak letak 3 1/2 mug)
- 1 cawan gula
- 1 cawan susu cair (*akak guna Ideal Nestle)
- 2 cawan cendul
- 1 cawan gula merah
Cara-Cara:-
- Rebuskan agar dengan air sehingga mendidih.
- Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi. Tapiskan.
- Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
- Bahagian 1/3 itu dipanaskan dan masukkan gula merah. Kacau rata dn biarkan mendidih dan tapis.
- Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan keras sangat nanti adunan tidak melekat.
- 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendul.
- Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
- Hidangkan.
comelnyer kak rose.. manis ek.. tak jadi la nak ngendeng :)
ReplyDeleteto me a bit manis... nor lagi x suker manis kan?
ReplyDeletekak rose....bak mai ler sini sepotong dua..nak merasa skit ler......yaloooo..manis2 ni x elokkan....tapi kalo terlebih senyuman manis..itu baik kan...
ReplyDeletewooww..lawoo nyer..nak buat puding ni dok peram je..dari bulan puasa dulu tak jadi jadi lagi..hehee
ReplyDeletelenda, bak piring nak huluq ni... rasalah manis sikit kat yg gula merah tu!
ReplyDeleteizah, dipersilakan buat, jangan dok perap resepi tu.... x beranak de.
ReplyDeletesalam wat kak rose sekeluaga..rajinnya kak rose, cantik cantik plak tu kuih muih die...untung abg yea n bertuah ank2 kak rose dapat ibu yg rajin memasak..Semoga akak sentiasa sihat yea..
ReplyDelete