Bahan-bahan
- 1/2kg ayam
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- Kulit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
- air
- (kak rose tambah 1tsb cili blend, kasi pedas sikit)
- Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
kak rose..ayam kandar makan dengan nasi serai ok tak? boleh la buat untuk menu esok hari raya nih..hehe..selamat hari raya aidiladha buat akak sekeluarga yee
ReplyDeleteizah, x tau la pulak... mungkin boleh cuba n nnti bg tau hasilnya... nak tau gak...same to u izah.
ReplyDeletesedapnyer nengok ayam kandaq akak! tp mmg sedap kan kak kan..kiter pong suker banget! wes entek yo??
ReplyDeletehana, mmg sedap. macam makan kat kedai mamak penang tu... sampai menjilat jari!
ReplyDelete