Tuesday, November 16, 2010

Ayam kandar

salam dan selamat tengahari...... sibuk membuat persiapan hari raya esok ke?.... kak rose baru je abes lunch dengan lauk ayam kandar ni..... mmg sedap, terasa macam makan di Line Clear, Penang nun.... wah, sekarang nak makan lauk kandar ni x yah nak g penang dah! leh masak sendirik jer. timakasih pada nduk hana yang share resepi ni, bak katanya x rugi mencuba! meh kita tengok resepinya yang kak rose kopi jer dari rumah hana ni.. resepi asal ialah daging kandar!

Bahan-bahan
  • 1/2kg ayam
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • Kulit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa
  • air
  • (kak rose tambah 1tsb cili blend, kasi pedas sikit)
Cara-cara
  1. Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.

close-up sikit.... ada rupa line clear punya tak?

4 comments:

  1. kak rose..ayam kandar makan dengan nasi serai ok tak? boleh la buat untuk menu esok hari raya nih..hehe..selamat hari raya aidiladha buat akak sekeluarga yee

    ReplyDelete
  2. izah, x tau la pulak... mungkin boleh cuba n nnti bg tau hasilnya... nak tau gak...same to u izah.

    ReplyDelete
  3. sedapnyer nengok ayam kandaq akak! tp mmg sedap kan kak kan..kiter pong suker banget! wes entek yo??

    ReplyDelete
  4. hana, mmg sedap. macam makan kat kedai mamak penang tu... sampai menjilat jari!

    ReplyDelete