BAHAN-BAHAN:
1 kilo sotong kembang
2 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
Garam , gula dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
BAHAN DIKISAR HALUS:
15 biji cili kering
5 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
CARA MEMASAK :
1) Sotong kembang ni dipotong dan direbus sekejap untuk buang air kapur . Sotong akan jadi kecut dan boleh la ditos sotong ni dan ketepikan dulu. (sekejap - kak rose ikut petua CMG lebih kurang 10-15 mts)
2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak .
3) Masukkan sotong , bawang besar dan terus kacau jika terlalu kering masukkan sedikit sahaja air . Kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api.
dan sebagai peneman nak makan sambal sotong ni.... nasi lemak untuk bekpes pagi tadi..... siap ajak kawan datang rumah untuk menikmati sambal sotong yang sedap ni.... pas tu tapaukan untuk dia bawak bekal untuk anak tersayang pulak.
salam kakrose,ada lagi ke sambal tu,saya datang nak tapau ni..baru balik..tak sempat nak masak hari ni..kira halal lah tapau ni ya..ada sikit je belen lagi ni..saya bagi perabihlah ya..hehe
ReplyDeletekak rose...sedap ye stotng ni.sayya tak reti nak makan, sebab rasa cam kunyah getah je..hahaha..hubby suke sangt sotong ni..
ReplyDeletehurm...menarik neh...
ReplyDeleteanymz... sambal ada banyak lagi... siap buat 2 kali sbb banyak bli sotong tu... bila sedap terus lah wat lagi... mai nak huluq.
ReplyDeleteizah, kak rose mula tu x reti nak makan, x penah bli pun tp hubby mmg suker... kalau bli nasi lemak ni lah lauk dia... la ni cuba buat sendirik lak... sedap.
ReplyDeleteeliyaezlinalias... cubalah. mana tau suker nnti... citarasa memasing x sama kan?
ReplyDeleteSalam K.Ros..today nana wat roast chicken & potato sarada ikut resepi dlm blog akak ni..tp mkn dgn fried macaroni..!! yeay..!! cant wait 4 dinner..!! tq kak ros...
ReplyDeletenana, tq for trying... selamat menjamu selera.
ReplyDeleteTrbaik..ada resipi baru jgn lupa update.buat org2 bujang nk bljar memasak.huhu
ReplyDeleteMemang lawannya nasi lemak..yummiee👍
ReplyDeleteSaya ikut resepi Kak Rose sebab sebwlum ni tak pernah masak sotong kembang. Memang sedap!! Terima Kasih Kak Rose 👍
ReplyDelete