Bahan-bahan ( 6 orang )
- Bahan A :
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- Bahan B :
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
- 1/2 sudu kecil garam
- Bahan C :
- 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!!
rendam sagu sekejap. bila dah masak dan padam api, jangan terus tuang dalam acuan tp biarkan sebentar dalam periuk dan tutup. biar sagu tanak barulah diisi dalam acuan yang disukai.
kawan tadi suggest makan dengan cendol.... ya kak rose buat cendol gak ari ni.... rasa macam makan cendol ngan sagu pulak... something different!
makan sejuk2 sangatlah nyaman dimusim panas ni......
Uih, lomantik nya sagu Kak Rose ni ada lap2. Yg merah tu jeli ke?
ReplyDeleteAlong, jeli jer... nak letak ceri macam tuan punya resepi tp yg ada dah pecah2.... so amik jeli terap lap2 tu... kelako kan?
ReplyDeletek rose, tanak tu makna apa. bagi dia masak betul2 ke. slalu chun trus tapis air dan masukkan dalam acuan macm tu je
ReplyDelete