Sunday, October 17, 2010

Sagu gula melaka

salam berhari minggu semua.... dah malam baru kak rose dapat nag mengupdate rumah ni... dah siap download gambar2 semua.... tengah buat editing ada pulak kawan datang ..... kebetulan buat sagu gula melaka ni, dapat lah kawan kak rose tu merasa dessert sedap nih....makan pulak sejuk2.... enak banget dapat makan benda sejuk2 dimusim panas ni..... sambil pot pet sambil makan... sedar2 dah nak senja. resepinya kak rose amik dari Myr oleh rossitamz.... macih ya dan kak rose nak mintak izin nak kopy kat sini....

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • Bahan A :
  • 2 cawan sagu
  • 5 cawan air
  • Bahan B :
  • 3 cawan santan
  • 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Bahan C :
  • 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
  • 1 cawan air
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan
Cara-cara
  1. Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
  2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
  3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
  4. Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
  5. Buang daun pandan dan sejukkan.
  6. Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
  7. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
  8. Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
  9. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
  10. Siap untuk dimakan!!!
note to my self:
rendam sagu sekejap. bila dah masak dan padam api, jangan terus tuang dalam acuan tp biarkan sebentar dalam periuk dan tutup. biar sagu tanak barulah diisi dalam acuan yang disukai.

kawan tadi suggest makan dengan cendol.... ya kak rose buat cendol gak ari ni.... rasa macam makan cendol ngan sagu pulak... something different!

makan sejuk2 sangatlah nyaman dimusim panas ni......

3 comments:

  1. Uih, lomantik nya sagu Kak Rose ni ada lap2. Yg merah tu jeli ke?

    ReplyDelete
  2. Along, jeli jer... nak letak ceri macam tuan punya resepi tp yg ada dah pecah2.... so amik jeli terap lap2 tu... kelako kan?

    ReplyDelete
  3. k rose, tanak tu makna apa. bagi dia masak betul2 ke. slalu chun trus tapis air dan masukkan dalam acuan macm tu je

    ReplyDelete