Thursday, August 19, 2010

Tauhu dan togeh goreng kicap

salam semua..... baru balik dari mesjid terus nak wat entry ni.... resepi simple n sedap dari dapur CMG yang masakan sedap2 dan vouge tuh.... nampak gambo pun dah terliur, jadi untuk hilangkan air liur yang menjejeh tu kenalah buat sendirik kan...makan dengan nasik panas2... huh memang terangkat... jom tengok resepi yang kak rose kopi dari blog CMG tu.... sebelum tuh nak mintak izin nak tepek kat sini ya mat....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping tauhu keras (saiz sederhana)
Taugeh secukupnya (yang ni mat agak2 saja, dalam 1 mangkuk sedang)
1 genggam ikan bilis, cuci dan toskan
1 biji bawang besar, hiris
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji cili merah, hiris serong
1 camca besar sos tiram
4 camca besar kicap manis
Hirisan daun bawang untuk hiasan (daun bawang ilek kak rose ganti ngan daun sup jek)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tauhu dikerat 4 untuk setiap keping tauhu, goreng hingga perang keemasan, angkat dan toskan. Taugeh dicuci dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis tadi hingga garing. Angkat, toskan dan cedok keluar minyak tadi dan tinggalkan dalam 1 camca besar. Tumis bawang besar, cili hiris dan bawang putih hingga harum.
  3. Masukkan sos tiram, kacau dan masukkan kicap, tauhu dan ikan bilis tadi. Gaul rata dan masukkan taugeh, masak pantas dengan menggaul hingga taugeh sedikit layu. Matikan api dan rasa jika ok boleh alih ke dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...
so.... pada yang fenin2 pala tak tahu nak masak sayur apa, bolehlah cuba... simple je!

No comments:

Post a Comment