KUEH SERIMUKA
Bahan-bahan
Lapisan Bawah:
- 2 cawan pulut
- 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
- Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci.
- Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan-bahan
Lapisan Atas:
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan jus pandan + warna hijau
- 3/4 cawan gula
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung kastad
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil garam
- Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
- Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
- Kukuskan lebih kurang 30 minit.
- Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.
wah...loyangnye cantik kak...
ReplyDeletefiza, offer kat sogo ari tu...
ReplyDeleteMasha-Allah walah2 wenak temen njalok sitk!...saja gne bahasa jawa biar terasa kesedapan kuihnya wlu xdpt makan...
ReplyDeleteAnon, yo rene jikok dewe yo, aneng jek atas meja... ojo isin2 nek arek mangan yo!
ReplyDelete