Bahan-bahan ( 10 orang )
- A) 2 senduk gula (senduk nasi)
- B) 1 bungkus agar-agar serbuk (resepi ni guna 7gm je)
- 4 cawan air
- 2 1/2 senduk gula
- C) 1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1 sudu vanilla
- (Campur sebati semua bahan C)
Cara-cara
- hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
- Dalam periuk didihkan bahan b. kecilkan api kemudian masukkan bahan c. kacau rata selama lebih kurang 3 minitn @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
- Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
x menyerlah kalernya sbb karamel yang golden saja warnanya.
salam kak rose...lamanya sy tak buat karamel. nak buat, x de sape yg mkn, ank yg tua je suka karamel ni.
ReplyDeletepsst...cun tat bunga akak!
ain, kak rose pun x berapa dengan karamel ni... tp ni request dari hb jadi buat jugak lah... but this one turn out nice n x de hanyir telor tu...worth trying.
ReplyDelete