Wednesday, August 18, 2010

Cucur udang

salam dan selamat petang.... dah siap ke memasak untuk juadah berbuka petang ni? pada surirumah yang bekerja tentunya mudah saja dengan membeli dipasar ramadhan ... semuanya ada disana kan....tapi kalau ada masa pastinya mau menyediakan sendiri hidangan untuk keluarga kan.... ari ni kak rose buat cucur udang.... tengok resepi CMG dengan gambo yang lawo tu sungguh menyelerakan.... jadi pastilah teringin nak makan....kak rose guna senduk leper untuk gulai..... tu yang cucur pun besar gedabak le jadinya.... timakasih ya cik mat kak rose kopi resepinya kat sini....

BAHAN UNTUK CUCUR :-)
250 g tepung gandum*
3/4 camca besar baking powder*
3/4 camca teh soda bikarbonate*(*gaul rata dan ayak)
300 ml air rebusan kepala+kulit udang
10 - 15 ekor udang
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk kunyit
30 g kuchai, dihiris
50 g taugeh, ramas sedikit

BAHAN SOS :-)
8 biji cili merah
2-3 ulas bawang putih
1 cawan gula
1/4 cawan air
1/4 cawan cuka makan
4 camca besar sos ikan
Sedikit kacang tumbuk (mat guna bijan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 cucur kecuali udang, kacau sebati dan rehatkan 5 minit. Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas sekejap (dalam 1 minit), keluarkan sudip dan sudukan bancuhan tadi 1 1/2 camca besar dan baringkan sekor udang atasnya, tekan sedikit.
  2. Masukkan dalam minyak panas tadi, gunakan api sederhana. Bila cucur kelihatan kembang dan tembam, perlahan2 tanggalkan dari sudip, goreng hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian cucur. Angkat dan toskan.
  3. Letak atas beberapa helai paper towel, buat hingga siap. Hidangkan bersama sos...
  4. UNTUK SOS (RESIPI ASAL DARI "CHEF WAN") :- Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain kecuali bijan. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat. Matikan api dan taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...
selamat berbuka semua..... mudah2an puasa kita diterima oleh Nya.

2 comments:

  1. salam kak rose..mesti tgh syok berbuka ngan cucur udang yg sedap tu!!

    ReplyDelete
  2. ya ain, besar gedabak, makan sebiji dah tersandar...tp mmg sedap.

    ReplyDelete