Bahan-bahan
500gm daging - hana gune ayam (kak rose guna ayam gak)
2 sudu kecik serbuk kari
1sudu kecik serbuk kunyit
*2biji bawang bsr sederhana
*3ulas bawang putih
*2inci halia
*2batang serai kalo kecik letak 3 btg k
*2cm lengkuas
*2cm lengkuas
*cili padi ikut kepedasan ok amy taruk 6bijik (kak rose guna cili blend)
Daun limau purut 7-8helai dipotong halus2
kerisik
250ml santan
asam keping skit jer
garam dan gule secukup rase
1. Blend bahan2 bertanda *. Pastu masukkan serbuk kari dan kunyit dan sebatikan. Kemudian tumis. Myk sndiri adjust k.
2. Bile dah naik bau masukkan santan separuh dulu. Kacau2 skit. Biarkan sehingga pecah myk.
3.Kemuadian masukkan daun limau purut tadi, kacau lg. Kemudian masukkan kerisik.
4. Kamudian masukkan daging then gaul rata.
5. Bila da digaul sebati masukkan lebihan santan td.
6. Last sekali masukkan garam dan gule secukup rase. Biarkan rendang masak. Amy tggu dlm sejam jgk la nak suh kering. Tapi kene kacau selalu tau.
7. Siap dihidang!
mmm kak rose.. rajinnyer merendang... syedaptu x de nasi impit mkn ngan nasi panas2 syedap tu.. tapau yer kak.. x tau nak masak aper dinner ni..he he he
ReplyDeleteerma, terasa nak makan tu yg merajinkan diri buat tu.... jgn nanti bila posa asik terkenang2 jer...sambung dinner makan ngan pulut lak... hee kemaruk nya!
ReplyDelete