selamat petang semua..... dah minum petang ke?.... ada yang tengah berehat2 sekembali dari menjalankan tugas ya tak?..... macam kak rose ni seharian terperuk dirumah mengadap pc jer kerjanya..... apa dibuat entah le.... tapi duk kat pc ni mengalahkan orang keja opis....ok lah ari ni kak rose buat apam balik.... rasanya dah lama x buat kot.... sebenarnya buat pun cuma abang sorang je yang makan dan sebahagiannya kak rose bagi kat jiran sebelah... ya lah banyak kan x abes nak makan sorang..... nak buat 1/2 adunan alang2 lah pulak.... tak pe lah rezeki jiran sebelah lah tu kan......resepi ni dah pernah kak rose tepek dulu.... boleh tengok
sini, amik dari ms oreo d myr dulu..... tapi sekarang pun myr boleh bukak dengan laju jer.... harap2 berpanjangan lah kan sebab disitulah kak rose mula belajar memasak dengan bermacam2 resepi yang sedap2.... tq yani tuan punya myr tu..... ni akk rose letak sekali lagi resepinya....
bahan2 nya
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles
- Bahan tabur : Kacang tanah dikisar (kak rose tambah ngan jagung krim, gula n butter)
Cara-cara
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
WOW Apam Balik...mmg our fav, but the thinner crust one. Love tried making some few weeks back...takde time nak ambik gambar pun, semua dah hilang...hehe! ;)
ReplyDeleteCame for urs now!!! :D
Love, seronok buar kalau sekejap je dah abis makan... tentu anak2 suker kan..
ReplyDelete