Udang Masak Merah Berempah by Dayang Jack
Bahan-bahan :
- 500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam)
- 2 sudu makan sos tomato
- 1 tangkai daun kari
- garam dan gula secukupnya
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan serbuk kari daging
- 4-5 sudu makan cili kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1 sk serbuk jintan putih
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang selama 2 minit. Kemudian angkat dan tuskan.
- Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 mesin bersama daun kari hingga wangi.
- Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah minyak.
- Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
- Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
- Hidangkan setelah masak.
makan dengan nasi putih dan sayur goreng ni..... Alhamdullilah
udang my fav!!x kiralah msk apa..semuanya sedap!
ReplyDeleteain, cubalah resepi ni... sedap, tapi macam renyah sikit bahannya. x rugi mencuba
ReplyDeleteYa Allah, sedapnya!
ReplyDeleteTergugat diet!!