Tuesday, May 18, 2010

Kuih bom

salam dan selamat petang..... di Shah Alam ni tiap petang hujan jer... tapi bahang panas dalam rumah mengalahkan terik matahari diluar.... tu yang jadi bil api melambung2..... masa pasang air-cond tak teringatkan bil tu.... bila dah dapat ... ha baru terterbuntang biji mata.....mak oooiii.... masa tu beringat jap....... ok hujan2 ni mari kita minum petang sambil makan kuih bom ni.... keledek yang beli ari tu banyak lagi jadi adalah bahan nak buat kuih ni.... yang oren dan pepel belum buat apa2 lagi... ingat nak buat pengat pulak....kalau rajinla.... buat kuih bom ni masih guna Along nyer resepi.... sedap! inti pulak kak rose guna red bean paste yang buat ari tu..... ni kak rose tepek lagi resepinya kat sini ya. tima kasih Along

INGREDIENTS:
  • 80g Sweet Potato - steamed & mashed
  • 120g Glutinous Rice Flour
  • 20g Plain Flour
  • 35g Castor Sugar
  • A pinch Salt
  • 100ml Water
  • Sesame Seeds - for rolling
  • Coconut/Bean Filling
METHOD:
  • Mix all ingredients to form a soft dough.
  • Divide into 12 balls.
  • Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
  • Roll onto sesame seeds.
  • Deep fry until golden.
  • Enjoy!

jemput semua.....

2 comments:

  1. kuih bom antara fav saya.lagi2 inti kelapa!!

    ReplyDelete
  2. ain. fav ya....bak pinggan, ada lagi ni....

    ReplyDelete