Tuesday, May 25, 2010

Kerabu taugeh dan daun selom

ari ni dah tak tahu nak masak apa.....pagi tadi g doktor for monthly supply dan juga amik H1N1 jab.... ada orang kata kalau x tahan boleh demam dek jab ni.... tapi so far kak rose n hubby ok je...janganlah demam lak.... lepas balik dari klinik tu kak rose singgah kat kedai ni nak cari daun salad.... tapi x de la pulak... yang ada daun selom ni. masa tu jugak terpk nak buat kerabu ni.... terus beli kelapa putih dan toge. sampai rumah terus godek2 cari resepi dan terjumpa di rumah An periuk tanah tu....dan inilah kejadiannya..... An kak rose kopi resepinyer ya....dan tq.

Resepinya: Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

2 ikat selom (kalau beli kat pasar le... kalau petik sendiri anggaran 2 cekak)- hiris halus
10 sen taugeh- buang ekornya
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris (kak rose x letak sbb x de stok - kalau buh lagi cantik - kaler2 gitu)
**5 biji cili padi
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti ngan pati ikan bilis)

***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.

2. Sedia dihidang.

*** taugeh boleh juga diganti dengan bunga kantan atau ditambah kacang panjang yang dihiris halus... sedap juga...

4 comments:

  1. sedappp arr makan kerabu ni.. ngan nasi panas.. lagi2 berlauk ikan bakar... fuhhhh.. masyuuukkkk

    ReplyDelete
  2. sedapnya kerabu akak tu!!!

    ReplyDelete
  3. jassnani, kak rose makan ngan ikan merah goreng asam... fuhhh memang sedap!

    ReplyDelete
  4. ain, memang sedap... sekali ngadap dah abesss.. sedap gak ratah2 gitu je...

    ReplyDelete