Selamat tengahari semua.....jom kita lunch dengan mee udang nih....sebenarnya puas lak asik makan nasi jer...jadi sesekali tukar menu dengan mee.... ok la jugak pada tekak kak rose ni....aaa sendiri masak sendiri makan mestilah ok kan....apa pun resepi ni amik dari rumah ros@jintanmanis tu....dulu dah pernah sekali buat dan dah tahu hasilnya tu yang nak buat lagi tu...tima kasih ros kerana resepinya dan kak rose nak tepek kat sini ya..... (tapi maafla ya ros kak rose ni memandai ubah sikit resepinyer mengikut bahan apa yang ada dalam fridge jer....)
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti (kak rose guna 1 pack 500gm tu)
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan ( x de - gantikan dengan crab stick)
1 cawan santan pekat
1 cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus (pun x de - ganti dengan sawi jer)
2 biji telur rebus
bawang goreng
Caranye
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. Teruskan menumis dan masukkan udang kering.
2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan.
3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.
4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.
5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya.
Alhamdullilah ..... dah kenyang
salam kakrose..
ReplyDeleteui kecur airliur saya...sedapppp nyeee nampak... tak tahan gituuuu..
izah, cubalah memang tak megecewakan...
ReplyDeletekak rose....cedapnyeeee.... dah abis dapat udang aje pun oklah...heeeeee
ReplyDeleteleen, sori dah abes ya...nanti lain kali buat lagi kita pos bau ke JB ya....
ReplyDelete