Bahan-bahan
- 300gm beras pulut
- 100ml santan pekat KARA
- 100ml air
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 helai daun pandan
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- sedikit pewarna kuning
- Serondeng Daging atau Ikan Kak Wan beli yang dah siap
- Rendam beras pulut semalaman bersama serbuk kunyit dan pewarna kuning. Toskan dan masukkan ke dalam loyang bersama santan, air dan daun pandan. Kukus selama 25 minit.
- Alas loyang empat segi dengan daun pisang (hana gune cyling film). Ambil pulut dan ratakan kedasar loyang dan taburkan serondeng tadi ke atas pulut.
- Gulung pulut seperti membuat swiss roll.
- Kaedah Lain : Alas Loyang dengan seaweeds dan gulung dengan kemas. Boleh juga guna bamboo mat untuk mengulung ala-ala sushi gitu..
dah siap gulung.... jom minum sambil makan pulut gulung serunding nih... (huuuih....bepoloh den nak menggulung nya.....)
cantik lah pulut gulung serunding kak rose. kretip!!
ReplyDeleteain, nengok orang buat kita nak buat gak tapi sememeh je.... x pe kan yang penting sedap....
ReplyDeletemula2 aritu saya nampak ni kat umah hana...pehtu beria p beli pulut & serunding.mmg semangat sungguh...biler dah ade sume bahan...penyakit tak teringin pulak rasuk 1 badan,sekat tekak!adeh...kene tunggu dulu la...hahaha!!!
ReplyDeletepst,ni mcm nak mai dah ni...
fiza, tentu lepas ni tekak tu teringin nak makan sbb tengok kak rose nyer....yang sememeh tu...
ReplyDelete