Bahan-bahan ( 6 keping )
- 100 g daging cincang
 - 2 biji ubi kentang
 - 1 sudu setengah rempah kari
 - 1/2 biji bawang besar
 - 1 ulas bawang putih
 - daun sup(kak rose bubuh batang celeri banyak2... sedap)
 - minyak
 - 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
 - kulit popia
 - 2 biji telur
 
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
 - apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
 - apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
 - pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
 - ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
 - goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
 
No comments:
Post a Comment