Sunday, January 17, 2010

Cucur bilis kembung

Cucur bilis kembung.... ciciah sos cili....hmmm nyam nyam

Jom semua minum petang..... kak rose buar cucur ikan bilis kembung dan minum dengan teh O panas2...... ingat tadi nak wat roti jala cicah ngan kuah kari belen tadi..... tapi tak rajin lak..... godek2 My Resipi dan jumpa resepi cucur ni..... cuba buat.... memang lembut sesangat..... (cumanya cucur kak rose tak membulat macam tuan punya resepi tu.....) dan kak rose x letak tauge n daun bawang tu sbb x de stok.... tapi masih tetap enak gitu....... resepinyer dari Sofinar di My Resipi. tq kongsi resepi dan kak rose kopipes ya kat sini .....boleh tengok resepi asal kat sini ya

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 300g tpg gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1 labu bwg besar
  • 2 pokok daun bawang
  • 1 1/2 cawan air
  • taugeh jika suka
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
  2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
  3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili

2 comments:

  1. cucur ikan bilis ni mmg fav we all satu family. tp lum pernah try version kembung ni. kena try nanti!!!!

    ReplyDelete
  2. tryla... nanti pasti ain suka lembut sesangat dan yang penting sedap.

    ReplyDelete