Saturday, December 12, 2009

Kuih tiram

ari ni merajinkan diri wat kuih tiram ni....rangup je....leceh juga nak membuatnya ya.... jadi juga kuih yang tak pernah kak rose impikan akan pandai wat sendiri nih....cuma nyer x cantik dan goreng pun x sekata.....macam2 kaler jadinya.....tapi berbaloi le sebab sedap kruk krak kruk krak.....bila makan tak nak berenti lak....resepinyer amik kar MyR dari s shamen..... tima kasih ya dan kak rose nak c&p kat sini gak......

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.


dapat 2 balang ni jer..... cukup lah tu 3 beranak je nak makan.....


lauk tengahari tadi.....peria goreng ngan udang....

No comments:

Post a Comment