
ari ni merajinkan diri wat kuih tiram ni....rangup je....leceh juga nak membuatnya ya.... jadi juga kuih yang tak pernah kak rose impikan akan pandai wat sendiri nih....cuma nyer x cantik dan goreng pun x sekata.....macam2 kaler jadinya.....tapi berbaloi le sebab sedap kruk krak kruk krak.....bila makan tak nak berenti lak....resepinyer amik kar MyR dari 
s shamen..... tima kasih ya dan kak rose nak c&p kat sini gak......
- 500gm tepung 
 - 1 biji telur 
 - 2 sudu margerin 
 - sedikit garam 
 - 160ml air 
 - **6 sudu tepung jagung** 
 - **6 sudu minyak** 
 
    Cara-cara 
 -    Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.  
 -  Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)  
 - Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D  
 -    Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.  
 -    Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.  
 -    Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara. 
 
dapat 2 balang ni jer..... cukup lah tu 3 beranak je nak makan.....
lauk tengahari tadi.....peria goreng ngan udang.... 
 
No comments:
Post a Comment