Saturday, November 21, 2009

nasi lemak pandan


mari2...... jom bekpes ngan nasi lemak pandan..... ramai yang dah mencubanya.... dan kak rose juga teringin nak makan..... tapi sayang kaler nyer pucat je.... x cukup pandan ke? atau nak kena tambah pewarna baru menyerlah keijauannyer...... (ada ke perkataan ni?) dah siap masak baru tengok orang lain nyer resepi..... rupanye tambah kaler ya.....

apa pun jom layan..... tengok resepi yang berbagai style..... dan yang ni kak rose nyer cara sendiri je.... macam masak nasi lemak biasa tu.... cuma perahkan air pandan je.....maka jadilah nasi lemak pandan ni.....makan ngan sambal ayam dan segala kondimen nya......tapi kalau nak tengok resepi asalnyer boleh tengok sini ya ambil dari dapur hana.... Tq ya hana.....

pssstttt.... kak rose masak menderhaka sikit, x ikut resepi tu yang jadi nasiku pucat lesi jer.......

Bahan-bahan
  • Beras
  • Air pandan secukupnyer (blend daun pandan dan tapis)
  • Santan pekat
  • Garam
  • Halba
  • Halia
  • Daun Pandan - simpul
  • Pandan emulco@pewarna ijo + sedikit air (utk renjis)
Cara-cara
  • Basuh beras bersih. Campurkan santan pekat dan juga air pandan mengikut sukatan beras.
  • Masukkan skali garam, halba, halia dan juga daun pandan. Jika kaler ijo kurang menarik, bleh tmbh ngan sedikit pandan emulco@pewarna ijo yer!
  • Masukkan rice cooker dan masak hingga beberapa minit nk tanak.
  • Lagi beberapa minit nk tanak tuh, ambil sedikit pandan emulco@pewarna ijau. Campurkan dengan sedikit air (kaler ijo yg ni bior lg pekat dr warna nasik td yer) dan renjis2kan ke atas nasik. jgn gaul dulu. tutup smula periuk dan tanak hingga masak.
  • Dah masak baru gaulkan. so nmpk la nasi lemak anda warna ijo yg cantik! heeeee... Slamat mencube!! :)

No comments:

Post a Comment