mmmm.....nape kuih ku x jadi cantek macam yang hana tu buat ek? ......sememeh semacam je... tapi rasa tetap sedap, lembut dan lemak lemak gitu..... sayangnya..... buruk sungguh rupamu hai kuih bakar......mungkin nak kena try wat banyak kali baru jadi cantik kot? practice make perfect?..... ada sapa boleh bagi petua?..... hai.... manyaknya soklan.... maklumlah baru nak belajar wat kuih ni.....
Apa pun amik resepi dari hana dan joayee dan bebanyak tima kasih pada anda berdua ya..... kak rose kopi resepinyer ya......
Bahan-bahan
- 1 cup gula
- 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
- 2 cup tepung gandum
- 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
- 2 tbs butter
- 3 biji telur
- 1/2 tsp garam
- colour hijau
- bijan
- campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
- masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
- panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture kuih tadi, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing. *lepas 20minit baru hana taburkan bijan! supaya bijan nmpk cantik dan tak hangit sbb hana gune bijan yg dh sangai.Jgn terlalu lewat taburkan bijan kerna bila dh masak bijan akan tertanggal dr permukaan kuih.
kak..tsp tu ape?? 1/2 tsp garam? tsp for wut? huhu..xtau sgt psl istilah2 ni...
ReplyDeletepastu butter tu..butter cup ke?? marjerin biase leh x??? nk try wt le =D