dan puding karamel ni kak rose buat beberapa hari lepas, bila terpandang resepi dan gambar yang lalu kat wall fb tu rasa terus lah nak mencuba dan ini lah hasilnya.... tapi kak rose tak pandai nak agak loyang yang diguna... sudahnya nipis jer karamel kak rose ni... terima kasih pada yang sudi kongsikan resepinya ya..
Bahan-Bahan
3
sudu besar gula (dijadikan karamel)
3 biji telur (saya guna gred AA) – dipukul lembut dan ditapis
7 keping roti gardenia – dicarik-carik
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung (optional)
3 biji telur (saya guna gred AA) – dipukul lembut dan ditapis
7 keping roti gardenia – dicarik-carik
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung (optional)
cara-cara
2. Senget-sengetkan untuk meratakan gula ke permukaan loyang. Tutup api bila gula dah mencair semuanya. Ketepikan.
3. Panaskan kukusan. masukkkan susu cair, susu pekat manis dan roti ke dalam blender. Blend halus.
4. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam bahan blend tadi. Blend sebentar.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Saya ambil 2 cawan dan campurkan dengan 1 sudu besar serbuk koko. Kacau sebati dan tapis.
6. Masukkan adunan coklat ke dalam acuan karamel. Kukus 15 minit.
7. Setelah 15 minit, cakar sedikit permukaan adunan coklat menggunakan garfu dan curahkan adunan selebihnya ke atas adunan coklat. Kukus lagi lebih kurang 30 minit dengan api sederhana.
8. Sejukkan terlebih dahulu baru terbalikkan
Sedapnya puding roti karamel ni. Bahannya pun mudah sangat. 😍 Pakai roti gardenia tu.
ReplyDeleteKalau nak kenyang boleh pakai roti gardenia yang berserat kan.
Roti putih ni kenyang kejap je
⛔⛔ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ⛔⛔
This comment has been removed by a blog administrator.
DeleteSedapnya.. Nipis pun cantik :)
ReplyDeleteEste puding se ve maravilloso,goloso y bien hecho me encanta,abrazos.
ReplyDelete