BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam
garam secukupnya
CARA MEMASAK :
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
~
Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan
ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk
memastikan adunan tidak berketul .
~
Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu
disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~
Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga
masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit
bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
kuih ini memang sedap lembut je tak sangka senang jugak cara dia gat kan rumit sgt..hheheh thank for sharing resepi..
ReplyDeleteSdppp ni...
ReplyDeleteComelnya kuih cara tu.
ReplyDelete