Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 18, 2021

Serunding ikan

dah lamaaaaa kak rose beli ikan kembung ni tapi tak termasak pun... jadinya dari keras kejung terbiar dalam freezer tu ada kerajinan sikit ni kak rose buat lah serunding ikan ni... masa buat tu memang terasa sangat nak makan dengan pulut tapi bila dah siap, kerajinan pun dah hilang lah jadinya... sudahnya makan dengan roti jer lah dulu... stok banyak lagi tu, nanti2 kalau rajin dan tukang makan pun ada kat rumah boleh buat projek dengan pulut tu kan... jom kak rose tepek resepinya..

Bahan-bahan

  • 1/2kg ikan-rebus n blend/tumbuk isinya
  • 1 1/2 cawan pati santan
  • bahan2 kisar:-
  • 15 cili kering
  • 2 in halia
  • 2 batang serai
  • 15 biji cili merah (kak rose gantikan dengan 5 biji cili api)
  • 2 ulas bawang putih
  • # 2 asam keping
  • # 2 sudu teh garam
  • # 2 sudu teh gula

Cara-cara

  1. tumis bahan mesin. masukkan santan, asam, isi ikan dan lain2.
  2. masak atas api sederhana hingga kering.
  3. kena banyakkkkk bersabar sebab lambat sangat nak tunggu dia kering, guna api kecik jer takut hangus jer nanti kan... baru lah dapat rasa serunding yang betul2 kena dengan tekak.