Thursday, December 31, 2020

Nenas dikampung

 Entry terakhir untuk 2020, semuga akan lebih rajin untuk tahun yang mendatang...

bila balik kampung, memang tak sah kalau tak amik gambo nenas ni...
rezeki dengan nenas yang masak ranum... soooo manis
banyak lagi yang tengah putik...
tunggu nanti kami balik lagi ya..
dan banyak lagi...tapi masih putik
 

Wednesday, December 30, 2020

Apam pisang

Bahan-bahannya

2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega dicairkan (boleh ganti dengan minyak)
4 biji telor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (kak rose kurangkan jadi 3/4 cawan je... tu pun masih manis, len kali kena kurangkan lg!)
secubit garam
cara-cara

tepung gandum diayak dengan baking powder n soda.
pisang dilecek halus dan digaul dengan garam
pukul telor bersama gula, masukkan mentega cair
masukkan tepung dan gaul rata
tuangkan kedalam loyang yg telah disapu butter
kukus selama 45 minit (kak rose kukus 15 mts je sbb guna cup kecik2)

Tuesday, December 29, 2020

Jom brunch....

 Asalamualaikum dan salam pkpb hari ke 287 dan bersambung hingga tahun depan...

pau tu beli jer, reheat dah ready. mudah kan!
dua hari lagi menjelang tahun baru 2021, semuga kedatangannya akan membawa bersama yang baik2 saja untuk kita semua... semuga pandemic covid 19 segera berlalu dan kita semua boleh bebas seperti tahun2 sebelumnya... Aamiin
 

Sunday, December 27, 2020

Lolipop roti

let's be creative...hihi

kreatif lah orang yang bagi idea buat macam ni...terima kasih akk rose ucapkan. tak pernah terfikir pun nak buat selain dari toast yang biasa tu jer.. kalau macam ni pasti anak2 yang tak nak breakfast tu laju nak makan kan... bukan anak2 jer suka, mak budak pun suka gak kan...
jom kita buat roti lolipop ni.. roti tu buangkan tengahnya dan gulung kan macam kat atas tu, cucukkan dengan lidi sate untuk batang lolipop tu. sapu butter dikedua side dan tabur sedikit gula. kak rose bakar atas kuali jer. rasanya kalau bakar guna bread toaster pun boleh kot. selamat mencuba ya.
 

Saturday, December 26, 2020

Buah, saya suka makan buah!

selamat berhujung minggu pada semua, gantong piok hari ni, makan buah jer lah ya..
buah pisang kaki, sunkist oranges dan betik. suka makan campur2 cam ni...
apa buah pun memang tukang makan dan tukang dapo ni tak pernah tak suka... terima kasih pada tukang beli yang sentiasa pastikan stok buah kar rumah ni terputus..
 

Friday, December 25, 2020

Erti bacaan dalam sholat

 Buat peringatan untuk kita, terutamanya diri sendiri yang sering terlalai...

 









terima kasih pada yang kongsikan di facebook untuk semua dan kak rose panjangkan disini pulak ya. semuga bermanafat.

 

Thursday, December 24, 2020

Pepes ayam

 first time mencuba buat ni...

sapa pernah makan pepes ayam ni? ia seakan otak2 lah kalau tak salah kak rose. ade pernah beli yang frozen rasa dia ok jugak lah tapi sangat comel2 jer bungkusan nya... rasanya yang kak rose buat ni sebiji boleh jadi 4 bungkus kot... memang comel sangat. ker memang cam tu saiz bungkusannya tu? entah lah.. tapi memang tak puas lah makan sbb kecik cenonet sangat @rm1.40 sebiji... so cari resepi jom lah buat sendiri... rasa dah ok tapi bentuk memang beso macam tuannya baru lah puas makan! jom tengok resepi yang dikongsikan kat fb... kak rose tepek kat sini pulak. terima kasih.
kak rose guna 2 keping boneless dada ayam dan kisar hancur macam ni...
pas tu gaulkan rata dengan telor
isi ayam campur telor tadi gaul pulak dengan sambal yang dimasak tadi... lupa amik gambo lak sambal tu!
tak pandai nak membungkus macam kuih koci, boleh lah kot bungkus cam ni jer...
kukus 20 minit pepes yang dah dibungkus tadi.. panas2 nih. baru turun dari kukusan
dan masa nak makan tu panaskan atau bakar dulu... masa ni kak rose bakar dengan daun sekali, tapi kali kedua tu buang kan daun pisang tu dan bakar atas kuali macam ni.. rasanya lebih sedap pada kak rose ler!

RESEPI PEPES AYAM 🐔
Bahan²
Isi ayam bahagian dada - dikisar
2 biji telur
2 sdb ketumbar**
2 sdb jintan manis**
2 sdb jintan putih**
3 btg serai**
5-6 ulas bawang merah**
3 ulas bwg putih**
4 biji buah keras**
1 inci halia**
1 inci kunyit**
Segenggam cili kering**
2 kiub ayam
250 ml santan kara
Secukup rasa
Garam, gula
Daun pisang utk membungkus
 
Cara²
Blend semua bahan² bertanda ** kecuali isi ayam dan telur hingga lumat dan tuangkan dalam kuali, masukkan sedikit minyak, kiub ayam, secukup rasa, garam, gula dan santan.
Kemudian masak semuanya hingga pekat dan sejukkan sambal.
Isi ayam kisar digaul dengan telur, setelah sambal sejuk campurkan dengan ayam kisar tadi. Gaul rata² isi ayam dan sambal. Pepes ayam ni nak rasa pedas² manis.
Letakkan 1 sdk adunan pepes atas daun pisang dan bungkus mcm kuih koci kemudian kukus selama 20 minit.
Masa nak makan bakar sekejap atas dapur. Makan panas², sedapnya

 ** baca kat komen2 tu, resepi ni untuk 6 keping dada ayam, kak rose buat dengan 2 keping jer jadi pepandai lah nak adjust bahan2 tu ya..

Wednesday, December 23, 2020

Kerepek pisang tanduk

terima kasih kawan setaman yang bagi pisang tanduk mentah ni...jom kita buat kerepek pisang lah...
potong guna slicer, tapi nampak macam tebal la pulak... harap2 boleh rangup lah bila goreng nanti..
walaupun nampak tebal hirisan tu, tapi bila dah siap macam ni tetap rangup kru krap mengunyah
 

Tuesday, December 22, 2020

Mee hoon goreng bayam brazil

since pokok bayam brazil hidup subur rimbun, kita guna lah sepenuhnya.. ari tu buat goreng telor dengan bayam brazil kali ni guna masukkan dalam mee hoon goreng pulak. tukang masak ni kan kena lah kreatif kan... guna apa yang ada stok jer... so bayam brazil ni adalah pengganti pada sawi yang memang tak de stok kat rumah... bolah jer kan, kita yang buat dia... hihi...

Bahan Bahan:

1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk daging ayam, hiris nipis

1 mangkuk karot - hiris memanjang 1 mangkuk kubis
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak
Fish cake dan bayam brazil 

 
Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis - direndam (kak rose gantikan dengan udang kering)

Cara cara:

Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.
Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak.
Setelah terbit minyak, masukkan fish cake dan ayam biar mendidih. 

Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. masukkan bayam brazil. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit

 

Monday, December 21, 2020

Ikan siakap tiga rasa

berulang2 buat ikan siakap tiga rasa ni...kalau ada permintaan dari tukang makan, maka tukang masak pun ikut jer la... senang kerja kan. agaknya lain kali nak kena cuba buat resepi yang lain guna ikan siakap ni. tak de la asik resepi sama berulang ulang kan...jom la sinsing lengan...

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar. Lumur garam dan kunyit.

 
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air 


Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram

Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5. Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra.Masukkan garam dan gula. masakkan juga bahan2 untuk kaler2 tadi
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi

 

Sunday, December 20, 2020

Tid bits dari mahnaz

masa jenjalan kat kompleks pkns, terjumpa lak kedai tidbits ni.. maka jom lah kita menambahkan kolesterol yang sedia banyak ni... yang ni charcoal jumbo cashew nuts... memang beso2 sungguh biji gajus ni... sedap, crunchy lemak2 gitu... tapi mmg lah sangat high kolesterol kan buji buah ni... masa makan tu lupakan jer lah pasal kolesterol tu... nnti kita g doktor, check balik lah kan...
semuanya untuk menambah kolesterol... tukang beli tak makan sangat, jadinya tukang makan ni lah jadi mangsa yang sangat suker. boleh gitu?
yang pack kecik2 dan nampak cantik ni pun nak jugak... sabo jer la ya.
half a kg of roasted mixed seed dan rosated cashew nuts yang macam biasa kita beli tu... selamat menambah kolesterol untuk diri sendiri lah!
 

Saturday, December 19, 2020

Nasi lemak dihujung minggu

weekdays asik breakfast dengan toast jer kan.. so hujung minggu ni nak lah melayan tekak dengan something yang heavy dan sedap gitu kan.. so merajinkan diri buatlah nasi lemak pepagi hari tu. walaupun cuma kami berdua, nak jugak nasik lemak yang masak sendiri jer.. nasi lemak noxxa, cuma 7 minit jer dah siap masak... tapi amik masa jugak nak siapkan dayang2 nasik tu. tapi sambal memang kak rose dah buat awal2... buat banyak2 sekali dan simpan frozen untuk stok. nak makan nasik lemak sambal dah siap aada, senang kan..
ada sikit rajin, buat jugak ayam goreng kunyit bodo bodo untuk digandingkan dengan nasik ni... dan makan lah nasik lemah ni hingga lunch sekali. senang kerja tukang masak!
 

Friday, December 18, 2020

Cekodok pisang gebusss

jom buat cekodok pisang pulak untuk minum petang nanti... guna pisang berangan yang sangat manis ni... so boleh kurangkan gula dalam adunan tepung tu, manis sedang2 jer...

Bahan-bahan
4-5 biji pisang berangan
1 cawan tepung gandum
2 sudu Planta atau mentega/minyak masak
3-4 sudu gula pasir
secubit garam
1/2 tsp soda baikabonat

Cara-cara
1. Di dalam bekas, lenyekkan pisang bersama mentega, gula dan garam. Kemudian masukkan soda bikarbonat, dan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak terlalu lembik. Ini kerana supaya apabila menggoreng, ianya tidak terlalu lembik dan gebu.
2. Di dalam kuali yang berisi minyak panas , masukkan adunan pisang secara perlahan-lahan. pastikan api sederhana digunakan.
3. Goreng sehingga warna keemasan dan terapung. balik2kan selalu. Toskan lebihan minyak dan hidangkan panas-panas

pisang berangan yang dah selamat jadi cekodok tu...
 

Thursday, December 17, 2020

Kerabu mangga a la Thai

Rezeki datang memang tak salah alamt kan... pepagi balik dari ber brisk walk tu ada kawan offer mangga putik ni... katanya mangga ni sedang lebat berbuah kat kebun belakang rumahnya, tapi sayang nya hujung bulan ni kena berpindah ke Kota Kinabalu pulaknya... sayang nak tinggalkan... so dia pun pesan kalau nak amik jer buahnya daripada terbiar, maklumlah tuan rumah dah terbang jauh kan...
dan ini lah dia. tak lah putik sangat mangga yang dia bagi pagi tu... sangat sedap dibuat kerabu macam ni. meratah jer pun sedap weiii..nak buat makan colek pun boleh ataupun taburkan dengan asam pakchu mesti sedap sangat nih...eh!!!! menjejeh ailio sambil menaip nih!
fresh mangga kak rose buat kerabu a la thai ni... jom tengok resepinya..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 - 3 biji mangga muda (ikut saiz, kalau kecik guna 3, kalau besar guna 2)
1 biji tomato, belah 4, buah bahagian tengahnya dan hiris
1 biji bawang besar, mayang halus
1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, dan goreng hingga garing
4 biji cili padi, hiris halus (kak rose buh dua biji je)
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 1/2 camca besar sos ikan (omit yg ni gantikan dengan garam jer)
1 camca besar penuh gula
1 biji limau nipis, perah jusnya
sedikit carrot sagat - yg ni kak rose tambah.


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas mangga muda, kemudian rendam dalam air 15 minit untuk membuang getahnya. Toskan dan hiris halus. Masukkan ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang dan tomato. Gaul rata. Ketepikan.
  2. Satukan sos ikan, gula, bawang putih, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata2 dan curah dalam mangkuk berisi mangga hiris dan bahan2 lain. Gaul rata. Tambah kacang tanah dan ikan bilis, gaul lagi dan sesuaikan rasa. 
  3. Alas bekas sesuai dengan daun salad. Alihkan kerabu atas daun salad dan abur sedikit ikan bilis goreng dan kacang tanah yang telah diasingkan atasnya sebelum menghidang. Hidangkan segera bersama nasi dan lauk2 lain.