Entry terakhir untuk 2020, semuga akan lebih rajin untuk tahun yang mendatang...
rezeki dengan nenas yang masak ranum... soooo manis
banyak lagi yang tengah putik...
tunggu nanti kami balik lagi ya..
dan banyak lagi...tapi masih putik
Entry terakhir untuk 2020, semuga akan lebih rajin untuk tahun yang mendatang...
Asalamualaikum dan salam pkpb hari ke 287 dan bersambung hingga tahun depan...
let's be creative...hihi
Buat peringatan untuk kita, terutamanya diri sendiri yang sering terlalai...
first time mencuba buat ni...
** baca kat komen2 tu, resepi ni untuk 6 keping dada ayam, kak rose buat dengan 2 keping jer jadi pepandai lah nak adjust bahan2 tu ya..
Bahan Bahan:
1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk daging ayam, hiris nipis
1 mangkuk karot - hiris memanjang
1 mangkuk kubis
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak
Fish cake dan bayam brazil
Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis - direndam (kak rose gantikan dengan udang kering)
berulang2 buat ikan siakap tiga rasa ni...kalau ada permintaan dari tukang makan, maka tukang masak pun ikut jer la... senang kerja kan. agaknya lain kali nak kena cuba buat resepi yang lain guna ikan siakap ni. tak de la asik resepi sama berulang ulang kan...jom la sinsing lengan...
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar. Lumur garam dan kunyit.
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air
Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
Bahan-bahan
4-5 biji pisang berangan
1 cawan tepung gandum
2 sudu Planta atau mentega/minyak masak
3-4 sudu gula pasir
secubit garam
1/2 tsp soda baikabonat
Cara-cara
1. Di dalam bekas, lenyekkan pisang bersama mentega, gula dan garam.
Kemudian masukkan soda bikarbonat, dan tepung gandum sedikit demi
sedikit sehingga adunan tidak terlalu lembik. Ini kerana supaya apabila
menggoreng, ianya tidak terlalu lembik dan gebu.
2. Di dalam kuali yang berisi minyak panas , masukkan adunan pisang secara perlahan-lahan. pastikan api sederhana digunakan.
3. Goreng sehingga warna keemasan dan terapung. balik2kan selalu. Toskan lebihan minyak dan hidangkan panas-panas