Thursday, May 21, 2015

Popia inti jejari ketam

 Buat popia dengan inti jejari ketam yang dok betapa dalam freezer.... mula tu nak isikan dengan udang tapi punyalah malas nak kopek udang tu, so jalan paling senang dah tentunya dah sedia ready jejari ketam ni... belah memanjang dan sagatkan sedikit carrot n sedikit tauge... tumiskan, buh sedikit pati ikan bilis dan toskan sekejap.  dan bungkus lah dengan kulit popia tu...

 dah siap goreng, makan hangat2 dengan home made cili sos yang sedap ni... laju jer jalan, tak sedar dah habis....

buat banyak dan frozenkan... bila datang vitamin m, ada dah menu untuk penyelamat.... tinggal nak goreng jer kan dan sos pun memang dah ready, apa lagi bertambah2 lah vitamin m nak menepek!

12 comments:

  1. Lamanya tak makan popia...rindu popia mak

    ReplyDelete
  2. yg simple macam ni mmg laju je habis ni kakrose, popia ada ketam ellek, kena beli ketam dulu lah ni

    ReplyDelete
  3. saya ada kulit popia vietnam, buat inti mcm ni best jugakkan...

    ReplyDelete
  4. Kalau dah rindu tu maknanya kena buat la....or kedai pun banyak.

    ReplyDelete
  5. Noor, belasah je apa yg ada.... pun laju je krup krap menyicah.

    ReplyDelete
  6. SK, kalau kulit popia vietnam tu cantik kalau guna bahan yg fresh, kaler2 gitu.

    ReplyDelete
  7. sedap & mudah!


    Jemput singgah ke blog saya:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. yeahh. kat rumah pun mcm ni jugak. tak payah susah2 nk cari inti utk popia.. isi ketam je punn da okay utk breakfast pagi (:

    ReplyDelete
  9. Bak nak ckit... terlior!

    ReplyDelete
  10. sue sue, tq datang sini dan dah singgah kat blogmummyrifqiy.

    ReplyDelete
  11. Izzati, kita yg buat dia kan... suka suki la nak bubuh apa pun kan...mudah kerja!

    ReplyDelete
  12. Gee, yg frozen ada banyak lagi... entah bila pulak nak menggorengnya!

    ReplyDelete